Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
279
Utgivningsdatum
2008-10-13
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Dimensioner
178 x 110 x 18 mm
Vikt
160 g
SAB
Pmbba
ISBN
9789170373893

Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik

(109 röster)  |  Läs 18 recensioner
Pocket,  Svenska, 2008-10-13
79
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Varje dag kommer det ut mer än en ny kokbok i Sverige. Utgivningen dignar av sensuella citroner, underbara olivoljor och den senaste hälsometoden. Men vad händer med livsmedlen innan de kommer in i våra kök? Såväl till vardags som till fest sätter vi aningslöst i oss mängder av tillsatser och substitut, lurade av reklamens budskap om hemlagat och hälsosamt. För myndigheterna är det huvudsaken att livsmedlen inte är direkt hälsovådliga. Sedan är det fritt fram att sälja glass som inte är glass och cider som inte är cider. Mats-Eric Nilssons väldokumenterade avslöjanden gäller inte bara skräpmat, utan allt från färskpressad juice och butiksbakat bröd till tryffelolja och balsamvinäger, en vanlig vinäger som sötats och färgats med karamellfärg. Den äkta varan är så dyr att den njuts droppvis med pipett. Med författaren som personlig och engagerad guide berättas samtidigt industrimatens moderna historia. Om de välorganiserade kampanjer som fick motsträviga husmödrar att glömma hur riktig mat lagas och smakar. Boken innehåller även en uppslagsdel med ett 50-tal olika livsmedel. Hur går fusket med dem till och var kan man hitta de oförvanskade alternativen? Här finns en karta med gårdsbutiker samt en säsongskalender över när man ska äta vad. Sist finns en praktisk guide till alla de 320 förvirrande E-numren. Hur framställs dessa kemikalier och kan de vara farliga för hälsan? Och hur manipulerar de våra smaklökar?
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik
 2. +
 3. Rävbacken : hur arvet från Europas mammutstäpp väcktes till liv för blommor, fjärilar och bin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rävbacken : hur arvet från Europas mammutstäpp ... av Emil V Nilsson (inbunden).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Det finns 18 recensioner av Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Obligatorisk lärobok
  Kjell Svensson, 28 februari 2018

  Bra bok som jag anser är bra lärobok för alla matkonsumenter. Många har redan tappat känslan för vad som äkta mat och vad som fusk mat. Det medför att vi, tyvärr, flyttar våra referenspunkter avseende mat i fel riktning. Den offentliga sektors upphandlingar med mat till barn och äldrevård etc är en av de områden borde bli bättre på upphandlingar av äkta vara. Upphandlarnas sk viktningsmodeller är inte bra för "den äkta varan" vid upphandlingar av av mat och bröd.

 2. Mycket som jag inte har tänkt på
  SB, 17 maj 2016

  Har nu börjat fundera på vad är det jag äter? Har blivit mer medveten och tittar mer vad produkten innehåller för ämnen etc.
  Mycket intressant läsning

 3. Hur kan det vara möjligt!
  Yvonne Wahlqvist, 27 maj 2015

  En bok man bara måste läsa.

  Efter ha läst boken och fått reda på vad all mat vi stoppar i oss innehåller tänker iaf jag efter när jag handlar, kanske det lutar åt att bli vegetarian,

 4. Kunskap som ger nyfikenhet
  Monika Sidenmark, 17 mars 2015

  Boken ger mig en klart förbättrad möjlighet att göra informerade val. Matindustrin omsätter stora resurser. Den enda påverkan jag kan göra är med mina val och att diskutera dem.

 5. Innehållet i det du äter
  Mia Norrman, 23 januari 2015

  Intressant läsning om vad det är våra matproducenter stoppar i vår mat. Det finns så mycket gömt i våra livsmedel att man blir förskräckt!

 6. Alla BÖR läsa denna
  Lars Martin Tomas Sörbom, 7 september 2014

  Fantastiskt bok om ett vidrigt problem, man får reda på allt för mycket som man kanske inte skulle vilja veta men ack så upplyst man känner sig efteråt

 7. Alla borde läsa den!!
  Vicke Viking , 22 maj 2014

  Intressant att få reda på vad jag äter eller kanske rättare sagt vad jag inte Äter
  Lite skrämmande att se och få reda på hur lurade vi blir........ Det blir nog mest närproducerat ekologiskt framöver.

 8. Mycket bra! Alla borde läsa den. Den är min bibel....
  Ulla Margareta Flatemo, 23 januari 2014

  Mycket bra!
  Alla borde läsa den.
  Den är min bibel.
  Den liksom alla de andra böckerna av samme författare.
  Tack Mats för att du öppnade mina ögon!

 9. Absolut nödvändigt att läsa Den hemliga kocken! Det...
  Bella Estrela, 23 december 2013

  Absolut nödvändigt att läsa Den hemliga kocken! Det känns som att jag nu kan räkna mitt liv i före-boken och efter-boken. Defenitivt en must-read! Lättläst och informativt.

 10. Oerhört intressant bok som får mig att tänka efter i...
  Mia, 1 oktober 2013

  Oerhört intressant bok som får mig att tänka efter i mataffären, fundera över vad jag äter och fått mig att köpa mer ekologisk mat.

 11. Bra att kunskapen förs vidare och den måste spridas...
  Gunsan, 26 september 2013

  Bra att kunskapen förs vidare och den måste spridas både till unga och gamla. Men det måste informeras ännu mer om vad vår mat innehåller.

 12. Boken har några år på nacken nu och kunskapen har...
  Jan, 4 augusti 2013

  Boken har några år på nacken nu och kunskapen har förts vidare och spridits sig rejält. Den håller fortfarande ganska bra. Ett måste för den som är intresserad av vad man stoppar i kroppen.

 13. Utmärkt, fantastiskt, underbart, otroligt, alla kockar...

  Utmärkt, fantastiskt, underbart, otroligt, alla kockar måste läsa den innan de börjar laga mat. Dessutom, Den hemliga kocken måste vara obligatorisk på alla restaurangskolan på deras kurs, tycker jag som kock.

 14. Gôtt!!!
  Skönt!, 17 maj 2009

  Skönt att någon tar tag i ett så väsentligt område, som den mat vi äter! Det är nog många som bekymrar sig och har dåligt samvete, för att man har för lite kunskap om vad man stoppar i sig och även ger sina barn. Som vuxen önskar man naturligtvis att lära barnen en livshållning, som är bra och gångbar i deras framtid. Den här boken uppfattar jag som en hjälp i det! Hoppas också att vi snart kan byta ut ordet okänd i boktiteln till samma ord men med prickar över o:et!
  Viktoria Björkenstam

 15. En verklig tankeställare
  Stora S, 19 februari 2009

  Här får man sig verkligen en tankeställare. Före denna bok tyckte jag att jag var en relativt medveten och insatt matkonsument, men nu..... Inget hamnar i varukorgen utan att innehållsdeklarationen har lästs och godkänts. Förut kunde jag då och då "fuska" med färdigköpta köttbullar, men nu kommer inget annat än slaktarens nymalda färs inom dörren. Köttbiten granskas innan den hamnar i kvarnen, slaktaren förhörs om djurets härkomst, ras och transport till slakteriet etc. Kort sagt - livet har ... Läs hela recensionen

 16. Otroligt
  Naturli mat, 8 januari 2009

  Vår familj har under lång tid handlat ekologiska matvaror i den mån det finns tillgång till det. Ändå blev jag mer och mer förvånad över det jag läste. Nu läser jag alltid innehållsförteckningen på varje livsmedel innan jag köper. Så nu håller vi på att lägga om våra matvanor, ännu mer. Ett tips: läs innehållsförteckningen på den fettsnåla potatissalladen. Du kommer inte att tro dina ögon.

 17. Köp den till alla!
  Malin, 12 december 2008

  Att handla mat blir aldrig mer detsamma! Och jag lovar att du kommer bli tacksam för det...

 18. Viktig
  blomfluga, 27 november 2008

  Mina matvanor ändrades innan jag ens läst ut boken och kommer aldrig någonsin bli desamma!

Visa alla 18 recensioner

Fler böcker av Mats-Eric Nilsson