Den röda grevinnan : en europeisk historia (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
396
Utgivningsdatum
2010-01-12
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Översättare
Thorsten Blomkvist
Medarbetare
Gustafsson, Lena (form)
Dimensioner
223 x 152 x 25 mm
Vikt
740 g
SAB
Lz Hirdman, Charlotte
ISBN
9789170374197

Den röda grevinnan : en europeisk historia

(28 röster)  |   Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2010-01-12
192
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Vinnare av Augustpriset för årets svenska fackbok 2010.

"Min mamma är grevinna, sa jag i det snoriga Hökarängen, till de inflyttade ljushåriga ungarna från Norrlands skogar. Inte undra på att de gav sig på mig. Men hon var faktiskt grevinna, min mor. Fru Charlotte Hirdman hade ett hemligt, kringflackande liv bakom sig innan hon blev vår »utländska« mamma i Hökarängen. Länge visste jag inte mycket mer. Och så dog hon, hux flux innan hon kunde få bli människa för en, en människa man ville veta mer om. Min mor föddes i efterskalvet av den första ryska revolutionen i Estland, då Tsarryssland. Familjen flyttade till Österrike-Ungerns allra östligaste gränstrakter, där hon levde sin barndom under det första världskriget, med östfronten hotande nära. Hon gifte sig med en urfattig baltisk greve, Alexander Stenbock-Fermor och levde det vilda livet i Berlin under de sista åren av Weimar-republiken, innan Hitler kom till makten. Hon förälskade sig i en kommunist och flydde med honom till Moskva via Zürich. Och hon var en av de få som lyckades komma ut ur Sovjetunionen innan den stora terrorn slog till på allvar, i början av 1937. Min mammas liv utgör en liten del av den europeiska mellankrigstidens historia. Alltid där ljuskäglan svepte fram. Ofta i mitten. Därför vill jag berätta den här historien för er."
Yvonne Hirdman

I Den röda grevinnan målar Yvonne Hirdman upp sin mammas liv. Varsamt bygger hon, bit för bit, upp berättelsen med hjälp av dagböcker, brev, skilsmässodokument, Kominterns kaderakter, den danska säkerhetspolisens material, samtida romaner, biografier, foton och vykort.

Den röda grevinnan är en fängslande biografi över Charlotte Hirdmans ovanliga och fascinerande liv. Det är en kvinnas historia - och Europas.

"En personlig bok med mycket känsla som bygger på gedigen kunskap."
Mösstanten, bokblogg
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den röda grevinnan : en europeisk historia
 2. +
 3. Dolly Parton och kvinnorna som levde hennes låtar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Dolly Parton och kvinnorna som levde hennes låtar av Sarah Smarsh (inbunden).

Köp båda 2 för 251 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Den röda grevinnan : en europeisk historia. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Osannolik mänsklig historia
  Marina Nyman, 2 oktober 2015

  Spännande, intressant samtidigt obehaglig historia. För mig var det mycket igenkännande, kunde identifiera mig med "grevinnans" familj från den tiden.

 2. En bok som viser närhistoria
  Peropticon, 13 september 2015

  Denna bok hadde jag glädje av, den tilltalar mig både för att jag är historieinteresserad, och dens perspektiv.

  Det är också en mänsklig berättelse.

 3. Kvinnohistoria

  Jag tyckte bra om den - antar att det beror på att jag är så intresserad av historia och speciellt den här tiden.
  Den var lite svårläst, ibland lite tråkig men som sagt eftersom jag är så himla intresserad av tiden före och efter första världskriget och fick veta en hel del om hur folk levde och hade det då. Det är också väldigt viktigt att få ta del av så pass mycket kvinnohistoria.

  Ja jag skulle rekommendera den till någon som, liksom jag är intresserad av historia och då speciellt kvinnohistoria.

Visa alla 3 recensioner