Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
333
Utgivningsdatum
2009-11-27
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Gustafsson, Lena (form)
Dimensioner
220 x 155 x 25 mm
Vikt
540 g
SAB
Gcz Moberg, Vilhelm
ISBN
9789170374883
Mobergland : personligt och politiskt i Vilhelm Mobergs utvandrarserie (inbunden)

Mobergland : personligt och politiskt i Vilhelm Mobergs utvandrarserie

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2009-11-27
183
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Säg namnen Karl Oskar och Kristina och alla vet genast vad du menar. Genom gigantiska upplagor, översättningar till främmande språk, Jan Troells filmer och Björn och Bennys musikal har Vilhelm Mobergs utvandrarserie blivit den svenska litteraturens mest älskade och lästa verk. Det är dessutom flitigt använt som en grundläggande källa till kunskap om den svenska utvandringen till Nordamerika på 1800-talet.
I Mobergland visar Jens Liljestrand hur utvandrarserien, som gavs ut under åren 19491959, i själva verket säger mer om sin egen tid än om 1800-talet. De självbiografiskt färgade romanerna speglar den åldrande stjärnförfattarens hat mot den svenska byråkratin och hans sökande efter lycka och oberoende i USA.
Böckerna är samtidigt, med teman som normalitet och avvikelse, frihet och tvång, öst och väst, en del av femtiotalets svenska och amerikanska kultur kring kalla kriget. De är formade av sin tids längtan efter starka män och självuppoffrande kvinnor, idealisering av kärnfamiljen, rädsla för det avvikande och den skräckblandade förtjusningen inför det sexuellt frigjorda.
Mobergland. Personligt och politiskt i Vilhelm Mobergs utvandrarserie är en studie i hur ett i grunden personligt och politiskt romanprojekt kom att muta in sitt eget område i litteraturen, och skapa sig positionen som det moderna Sveriges national-epos. Jens Liljestrand skildrar med ett medryckande språk hur ett verk som stod mitt i tiden kom att uppfattas som tidlöst och allmängiltigt. Hans bok tar ett nytt och fascinerande grepp om myten och människan Moberg.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Mobergland : personligt och politiskt i Vilhelm Mobergs utvandrarserie
 2. +
 3. Mannen i skogen : en biografi över Vilhelm Moberg

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mannen i skogen : en biografi över Vilhelm Moberg av Jens Liljestrand (storpocket).

Köp båda 2 för 322 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Mobergland : personligt och politiskt i Vilhelm Mobergs utvandrarserie. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Lättläst och omfattande
  Mariamne, 14 september 2020

  En heltäckande och detaljrik biografi skriven med oräddhet och respekt. Lättläst trots sitt omfång och har en bra inläsning. En fest för Mobergälskare men även för de som är intresserade av modern svensk historia.

 2. Mitt Mobergland
  Anders Eliasson, 6 juli 2015

  Ger en intressant inblick i att en roman inte bara är en bok utan kan också tolkas som det historiska skeendet.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Jens Liljestrand