Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
333
Utgivningsdatum
2009-11-27
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Gustafsson, Lena (form)
Dimensioner
220 x 155 x 25 mm
Vikt
540 g
SAB
Gcz Moberg, Vilhelm
ISBN
9789170374883
Mobergland : personligt och politiskt i Vilhelm Mobergs utvandrarserie (inbunden)

Mobergland : personligt och politiskt i Vilhelm Mobergs utvandrarserie

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2009-11-27
179
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Säg namnen Karl Oskar och Kristina och alla vet genast vad du menar. Genom gigantiska upplagor, översättningar till främmande språk, Jan Troells filmer och Björn och Bennys musikal har Vilhelm Mobergs utvandrarserie blivit den svenska litteraturens mest älskade och lästa verk. Det är dessutom flitigt använt som en grundläggande källa till kunskap om den svenska utvandringen till Nordamerika på 1800-talet.
I Mobergland visar Jens Liljestrand hur utvandrarserien, som gavs ut under åren 19491959, i själva verket säger mer om sin egen tid än om 1800-talet. De självbiografiskt färgade romanerna speglar den åldrande stjärnförfattarens hat mot den svenska byråkratin och hans sökande efter lycka och oberoende i USA.
Böckerna är samtidigt, med teman som normalitet och avvikelse, frihet och tvång, öst och väst, en del av femtiotalets svenska och amerikanska kultur kring kalla kriget. De är formade av sin tids längtan efter starka män och självuppoffrande kvinnor, idealisering av kärnfamiljen, rädsla för det avvikande och den skräckblandade förtjusningen inför det sexuellt frigjorda.
Mobergland. Personligt och politiskt i Vilhelm Mobergs utvandrarserie är en studie i hur ett i grunden personligt och politiskt romanprojekt kom att muta in sitt eget område i litteraturen, och skapa sig positionen som det moderna Sveriges national-epos. Jens Liljestrand skildrar med ett medryckande språk hur ett verk som stod mitt i tiden kom att uppfattas som tidlöst och allmängiltigt. Hans bok tar ett nytt och fascinerande grepp om myten och människan Moberg.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Mobergland : personligt och politiskt i Vilhelm Mobergs utvandrarserie
  2. +
  3. Emigrant i moderniteten : Vilhelm Mobergs mansfantasier

De som köpt den här boken har ofta också köpt Emigrant i moderniteten : Vilhelm Mobergs mansf... av Ola Holmgren (inbunden).

Köp båda 2 för 368 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Mobergland : personligt och politiskt i Vilhelm Mobergs utvandrarserie. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Mitt Mobergland
    Anders Eliasson, 6 juli 2015

    Ger en intressant inblick i att en roman inte bara är en bok utan kan också tolkas som det historiska skeendet.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Jens Liljestrand

Bloggat om Mobergland : personligt och politiskt i V...