Den röda grevinnan : en europeisk historia (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
396
Utgivningsdatum
2011-02-15
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Översättare
Thorsten Blomkvist
Medarbetare
Gustafsson, Lena (form) / Åkesson, Carl (form)
Dimensioner
176 x 110 x 25 mm
Vikt
212 g
SAB
Lz Hirdman, Charlotte
ISBN
9789170375880

Den röda grevinnan : en europeisk historia

(30 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2011-02-15
79
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Vinnare av Augustpriset för årets svenska fackbok 2010.

"Min mamma är grevinna, sa jag i det snoriga Hökarängen, till de inflyttade ljushåriga ungarna från Norrlands skogar. Inte undra på att de gav sig på mig. Men hon var faktiskt grevinna, min mor. Fru Charlotte Hirdman hade ett hemligt, kringflackande liv bakom sig innan hon blev vår »utländska« mamma i Hökarängen. Länge visste jag inte mycket mer. Och så dog hon, hux flux innan hon kunde få bli människa för en, en människa man ville veta mer om. Min mor föddes i efterskalvet av den första ryska revolutionen i Estland, då Tsarryssland. Familjen flyttade till Österrike-Ungerns allra östligaste gränstrakter, där hon levde sin barndom under det första världskriget, med östfronten hotande nära. Hon gifte sig med en urfattig baltisk greve, Alexander Stenbock-Fermor och levde det vilda livet i Berlin under de sista åren av Weimar-republiken, innan Hitler kom till makten. Hon förälskade sig i en kommunist och flydde med honom till Moskva via Zürich. Och hon var en av de få som lyckades komma ut ur Sovjetunionen innan den stora terrorn slog till på allvar, i början av 1937. Min mammas liv utgör en liten del av den europeiska mellankrigstidens historia. Alltid där ljuskäglan svepte fram. Ofta i mitten. Därför vill jag berätta den här historien för er."
Yvonne Hirdman

I Den röda grevinnan målar Yvonne Hirdman upp sin mammas liv. Varsamt bygger hon, bit för bit, upp berättelsen med hjälp av dagböcker, brev, skilsmässodokument, Kominterns kaderakter, den danska säkerhetspolisens material, samtida romaner, biografier, foton och vykort.

Den röda grevinnan är en fängslande biografi över Charlotte Hirdmans ovanliga och fascinerande liv. Det är en kvinnas historia - och Europas.

"En personlig bok med mycket känsla som bygger på gedigen kunskap."
Mösstanten, bokblogg
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den röda grevinnan : en europeisk historia
 2. +
 3. Spion och förrädare : Kalla krigets största spionhistoria

De som köpt den här boken har ofta också köpt Spion och förrädare : Kalla krigets största spi... av Ben Macintyre (pocket).

Köp båda 2 för 168 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Den röda grevinnan : en europeisk historia. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Svårstartad, men väl värd...
  marado, 24 april 2017

  Boken var trög att komma in i , bland annat p g a alla namn och platser, men när väl handlingen kring mamman kom igång blev den väldigt läsvärd. Ett häpnadsväckande livsöde och historieskildring.

 2. Fascinerande centraleuropeisk 1900-talshistoria !
  Anders Rhedin, 27 februari 2016

  Yvonne talade nyligen för fullsatt publik på Göteborgs Stadsbibliotek om Artur Koestlers bok Natt kl 12 på dagen.
  Bokens huvudperson var ju i Moskva ungefär samtidigt med AK-kanske hon till och med träffade honom?
  Man lägger ogärna ifrån sej Yvonnes bok så fascinerande att läsa!

 3. Handlar om ett helt fantastiskt livsöde....
  Vidar Ferm, 10 juni 2013

  Handlar om ett helt fantastiskt livsöde. Författarinnans mor hör nog till de mest fängslande och äventyrliga kvinnor som någonsin levt i vårt land.

Visa alla 3 recensioner