Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
275
Utgivningsdatum
2011-07-15
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Jais-Nielsen, Eva (form)
Dimensioner
180 x 115 x 11 mm
Vikt
120 g
SAB
Pmbb,Qca
ISBN
9789170376009

Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat

(26 röster)  |  Läs 4 recensioner
Pocket,  Svenska, 2011-07-15
79
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även att bre sina egna smörgåsar. Och för den som driver en korvkiosk är det betydligt lättare att få tillstånd att servera pulvermos än riktigt potatismos.
Att hantera färskvaror betraktas idag som ett högriskprojekt - medan hårt processade och oaptitliga matprodukter paradoxalt nog uppfyller samtliga myndighetskrav.
Hur har det blivit så?
Döden i grytan visar hur lagar och regler gynnar den näringsmässigt utarmade industrimaten på den traditionellt tillagade matens bekostnad. Ändå är det just i de jättelika matfabrikerna som farliga bakterier och virus har bäst förutsättningar att alstras och spridas.
Sjukhussjuka, svininfluensa och nya aggressiva magbakterier är bara några av de hälsofaror som kan spåras tillbaka till de miljöförstörande fabriksfarmer med tiotusentals djur som med EU-stöd nu även etableras kring Östersjön. Dessa gigantiska samlingar av höns, kor och svin förser matindustrin med billiga komponenter till de standardiserade menyer som erbjuds i allt från skolor och äldreboenden till sjukhus och vanliga lunchkrogar.
Men allt är ändå inte nattsvart. Än är det inte försent att hitta tillbaka till de riktiga råvarorna, de rena smakerna - den sanna matupplevelsen!
Mats-Eric Nilsson, som skakade om de svenska matkonsumenterna med bästsäljaren Den hemlige kocken, tar nu tillsammans med journalistkollegan Henrik Ennart matdebatten ett stort steg vidare.
"Döden i grytan är mycket läsvärd. Den har allt man kan begära av hårresande reportage från en undanskymd verklighet, lärorika utflykter i matindustrins historia, aktuella avslöjanden om svenska förhållanden och - framförallt - en journalistik som vet vad den vill." Sverker Lenas, Dagens Nyheter

"Myndighetsmissbruk och djuruppfödning hamnar i skottlinjen när Mats-Eric Nilsson och Henrik Ennart tar sig an matindustrin på globla nivå. Det luktar skandal och därför är det en bok som alla borde läsa." Anna Förster, SvD
"Döden i grytan gör mig fullkomligt rasande på människans högmod, girighet, dumhet och infernaliska kortsiktighet och jag snuddar vid tanken att vi som art kanske inte förtjänar något annat än undergång i det bakterie- och virusträsk vi själva sett till att skapa." Eva-Lotta Hultén, GP

"Döden i grytan imponerar. ... Ennart och Nilsson har skrivit årets självklara vinnare av Augustpriset (inte minst för spridningseffektens skull) i fackboksklassen." Marianne Ekenbjörn, Sundsvalls tidning
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Att ta ansvar
  Marianne Norgren, 9 januari 2015

  Min egen kunskap är ganska gedigen på grund av att jag är så intresserad av vår hälsa och jag blir så glad att Mats-Eric Nilsson kämpar med sanningen om vad som döljer sig bakom Livsmedelsindustrins duperande om vad vi bör äta och hur vår mat mer och mer blir konstgjord . Mina vänner tror nu äntligen på vad jag har tjatat om i många år, ät obehandlad ren naturlig mat !
  Denna bok och även dom andra böckerna som Mats-Eric har skrivit, borde finnas i varje hem så människor äntligen vaknar o... Läs hela recensionen

 2. Ett måste
  annmari sjösvärd, 27 juni 2014

  Borde läsas av alla, bra som undervisningsmaterial i skolan.Viktigt att den unga generationen får
  en inblick i vad det handlar om att laga mat, och vad för råvaror vi använder.

 3. Ger boken 5 stjärnor då jag tycker den är så viktig....
  Britta Håkans, 10 maj 2013

  Ger boken 5 stjärnor då jag tycker den är så viktig. Visar hur livsmedelsindustrin manipulerar vår mat och äventyrar hälsan hos framförallt de som inte har något val utan måste äta den mat som serveras, dvs barn och gamla. Boken beskriver hur stora livsmedelsproducenter snålar på äkta ingredienser och tillsätter massor av konstgjorda tillsatser, allt för att tjäna så mycket pengar som möjligt med så små insatser som möjligt. Oerhört cyniskt. Bra exempel på hur absurt det kan bli när myndighet... Läs hela recensionen

 4. Bra lättläst bok om fusket och vidrigheterna med att...
  Lena Malm, 24 april 2013

  Bra lättläst bok om fusket och vidrigheterna med att odla föda upp livsmedel och dess konsekvenser för oss jorden djuren och naturen.Snabbmatsindustrins konstgjorda mat.Rekomenderar varmt alla läsa den.och ta en funderare över fågelinfluensa,svininfluensa ,ehec salmonella,listeria Mrsa och andra utbrott som vi smittas av.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av författarna