Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
403
Utgivningsdatum
2012-08-02
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Cervin, Jan (form)
Dimensioner
231 x 157 x 30 mm
Vikt
680 g
SAB
Oer-cz Quick, Thomas,364.1
ISBN
9789170376047
Fallet Thomas Quick : att skapa en seriemördare (inbunden)

Fallet Thomas Quick : att skapa en seriemördare

(45 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden, Svenska, 2012-08-02
208
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Åtta morddomar. Plus tjugofem erkännanden som aldrig ledde till åtal.
Så såg det ut, fallet Thomas Quick. Och det är väl få som inte minns mediernas bild av Quick, eller Sätermannen. En värre mördare, till och med kannibal, hade aldrig detta lilla land skådat.
Våren 2008 reser journalisten Hannes Råstam till Säters sjukhus för sitt första besök hos Sveriges värste seriemördare. Det blir ett omvälvande möte som kom att få oanade konsekvenser för dem båda.
Råstam vänder på varje papper i utredningen, granskar förhören och går igenom Sture Bergwalls, som är Thomas Quicks egentliga namn, egna berättelser. Han läser domarna och ser rekonstruktioner på video. Han får också tillgång till mängder av tidigare okänt material journalerna på Säters sjukhus, polismäns dagböcker och undangömda polisrapporter. Ett tvivel börjar växa fram hos honom. Genom att tålmodigt lägga pussel nystar Hannes Råstam upp berättelsen om hur Sveriges värste seriemördare skapades.
Fallet Thomas Quick är en sann thriller om ett märkligt människoöde och ett tragiskt rättsfall. Steg för steg blottläggs hur Thomas Quick förvandlades till seriemördare och hur domstolarna kunde döma honom för åtta mord han inte begått.
Samtidigt går de verkliga mördarna fria.
Fallet Thomas Quick är en rasande uppgörelse med det svenska rättsväsendet.
Med förord av Leif GW Persson och efterord av Mattias Göransson.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Fallet Thomas Quick : att skapa en seriemördare. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Ett dokumet som förklarar undanträngda minnen
  Bo Hofvander, 7 maj 2014

  Det har utgivits ett antal böcker om Sture Bergwall, alias Thomas Quick som sammantaget med boken "Fallet Thomas Quick", ger en bra bild om hur långt i från ofelbart det svenska rättssystemet är. Antalet felaktigt döma i det här landet är enligt statens egen advokat justitiekansler Göran Lambertz av ett alltför stort antal. Förträngda minnen har blivit till en medicinsk sanning, trots att all empirisk forskning visar på motsatsen.

  Sture Bergwall var en av dem, men en person som ocks... Läs hela recensionen

 2. En av de bästa reportageböcker jag har läst. Spännande...
  Johan Brege (Kärrtorp), 18 september 2013

  En av de bästa reportageböcker jag har läst. Spännande som en deckare och upprörande som få skrifter. Boken rekommenderas varmt.

 3. En av de viktigaste böckerna om vår tid. Att Hannes...
  Yvonne R., 24 juni 2013

  En av de viktigaste böckerna om vår tid. Att Hannes Råstam var en duktig journalist visste många, men hans research här tillhör nästan de övermänskliga. Han har tagit Thomas Quick, Sture Bergvall, innanför sitt eget skinn. Skildringarna av bilfärder, skogsvandringar och sammanbrott med resultat att medicinförrådet fylldes på är oförglömliga. Berättelser som tillrättaläggs för att passa in. Hur kunde allt detta hända? och hur kunde Göran Lambertz säga att alla domar var väl underbyggda? Denna ... Läs hela recensionen

 4. Ovanligt att en bok i detta ämne kan vara så...
  Bo Eriksson, 30 maj 2013

  Ovanligt att en bok i detta ämne kan vara så fängslande.Sträckläste boken och hade aii möda i världen att kunna lägga den ifrån mig.Boken är både ett starkt nutidsdokument och en spännande och underhållande läsning. Rekommenderas på det varmaste.

 5. En central, viktig bok för den som (alltjämt) tror att...
  Claudius, 19 maj 2013

  En central, viktig bok för den som (alltjämt) tror att vårt svenska rättssystem är en oklanderligt fungerande apparat, som med stor precision skiljer fåren från getterna. Råstam klarlägger både hur de rättsvårdande myndigheterna kunde manipuleras, och varför det skedde. Inte minst intressant är boken med tanke på den fortsättning som alla väntar på, ska Sture Bergwall till slut bli fri.

  Ett måste för alla juridikstuderande!

 6. Det finns mycket att lära för utredare av denna...
  Bo Edvardsson, 10 april 2013

  Det finns mycket att lära för utredare av denna grundliga bok av Hannes Råstam om fallet Quick.
  Jag sysslar med utredningsmetodik och tankefel i samband med utredningar och har sammanställt en lista över något 50-tal tankefel som kan uppfattas i det material boken redovisar. Googla "DiVA simple search" och skriv in Quick i sökrutan, så kan Du fritt ladda hem mitt PM på 6 sidor ("Tankefel vid utredningsarbete i fallet Thomas Quick" från Digitalt Vetenskapligt Arkiv (DiVA).

 7. Välskriven faktabok om rättskandalen Thomas Quick
  Kristina Simar, 13 augusti 2012

  Hannes Råstam har skrivit en intressant faktabok om Thomas Quick eller Sture Bergwall som han hette från början och heter nu igen. Hannes Råstam har berättat om hela förloppet på ett lättläst sätt, från det att Thomas Quick började erkänna mord efter mord och tills han själv började gräva i fallet, för att ta reda på hur det egentligen gått till när Sture erkänt alla mord, och hans upptäckt hur dålig bevisningen egentligen varit. Boken är välskriven och fackmässig. Det var intressant att följ... Läs hela recensionen

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Hannes Råstam

Bloggat om Fallet Thomas Quick : att skapa en seriem...