Skymningssång i Kalahari : Hur människan bytte tillvaro (storpocket)
Fler böcker inom
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Serie
Kalahari (del 2)
Antal sidor
312
Utgivningsdatum
2012-02-15
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Eriksson, Frida (form)
Dimensioner
197 x 128 x 24 mm
Vikt
340 g
SAB
Ueaa,599.938
ISBN
9789170376474

Skymningssång i Kalahari : Hur människan bytte tillvaro

(46 röster)  |  Läs 4 recensioner
Storpocket,  Svenska, 2012-02-15
99
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Skymningssång i Kalahari är världsresenären Lasse Bergs uppföljare till den prisbelönade och omtalade boken Gryning över Kalahari, hur människan blev människa.
Vad kan berättelsen om Kain och Abel lära oss om människans djupa historia? Varför kan en dagistillvaro vara naturligare än hemmagosande för Homo sapiens barn? Varför tänker kommunalrådet i Vellinge som en bushman i Kalahari? Varför blev den högra stortån vanställd på alla kvinnor i människans första tätort?
I miljontals år levde våra förfäder ett stillsamt liv som samlare mellan Afrikas öppna horisonter.
Men för 10 000 år sedan gav sig plötsligt hela mänskligheten ut på en resa utan karta. Vi ändrade helt livsstil, blev jordbrukare, flyttade in i städer, skapade civilisationer, fick bråttom, började slåss. Detta sedan två av det moderna livets mest avgörande påfund beskattning och byråkrati rullat som en tsunami över världen.
På resor i öknar och regnskogar jorden runt under flera decennier och i samtal med framstående vetenskapsmän söker Lasse Berg spåren efter denna historiens enda verkliga revolution.
Vilket liv är vi egentligen gjorda för? Hur skall människan leva för att få frid med sin inre natur? Svaren kan lära oss något om till exempel religioner, döden, optimism, skam, Jantelagen, fetma.
Skymningssång i Kalahari är en omtumlande resa genom tid och rum. I det förflutnas spruckna spegel kan vi klarare se vår framtid. Och kanske också urskilja vad som är vårt hopp.

Pressröster
"Få har skrivit så inspirerande, hoppfulla och personligt engagerade böcker om vår tid på jorden som Lasse Berg. Han är en sann humanist, och om det fanns ett populärvetenskapligt Nobelpris borde han genast få det." Lars Linder, DN
"En av våra bästa populärvetenskapliga författare. Han skriver enkelt och entusiastiskt, utan att tappa bort nyanserna." Håkan Lindgren, UNT
"Ett läsäventyr väntar hans läsare." Anita Goldman, Expressen
"I sina böcker framstår Lasse Berg som en evolutionsbiologins Ernst Kirchsteiger; med en mysig barfotaattityd ger han läsaren en historielektion och, inte minst, sina egna tolkningar av forskarrönen." Kristian Ekenberg, Arbetarbladet
"Skymningssång i Kalahari är ett bräckjärn mot cynism, en varm vind över frusna tankar." Erik Hammar, Hallandsposten
"Lasse Berg är en strålande berättare, som trovärdigt tar avstamp i forskarnas vetenskapliga arbete." Lotta Olsson, DN
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Skymningssång i Kalahari : Hur människan bytte tillvaro. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bra och tänkeväckande.
  Gunnar, 7 juni 2015

  Del två är snarast ännu bättre än första delen, och tar upp många spännande fakta och teorier om vår tidigaste historia och hur väl de är belagda. Det är förvånande hur många sakkunniga författaren varit i kontakt med, för att få med så mycket kunskap som möjligt, utan att det blir torrt eller tråkigt. Stilen är lätt, så det blir inte tjatigt. En spännande variant är att också lyssna på den som författaruppläst talbok. Den lämpar sig utmärkt som diskussionsunderlag i en läsecirkel. Jag ser fr... Läs hela recensionen

 2. Mycket bra fortsättning på Kalahari-serien
  Eli, 28 mars 2014

  Även denna fortsättning på den första boken om Kalahari och människans ursprung är mycket, mycket bra. Spännande att läsa om vad som hände i samband med att människan blev bofast för ca 10 000 år sedan och vad som sedan hänt. Spännande - lärorik. Man läser boken lika lätt och ledigt som den bästa skönlitterära bok eftersom Lasse Berg skriver på ett mycket lättläst och ledigt sätt. Kanonbra!

 3. Mycket intressant. Ger en ökad förståelse kring hur...
  Sven Tryding, 30 oktober 2013

  Mycket intressant. Ger en ökad förståelse kring hur det är att vara människa och vilka misstag människan har gjort hittills.

 4. Från gryning till skymning. En del upprepningar är väl...
  gunilla lindström, 29 april 2013

  Från gryning till skymning. En del upprepningar är väl nödvändiga men sagan om människans uppkomst o hennes färd över jordklotet är fascinerande o en del i berättelsen är tänkvärt t ex hur vi borde leva istället för hur vi lever.

Visa alla 4 recensioner