Ingen kommer undan Olof Palme (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
238
Utgivningsdatum
2012-01-15
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Weithz, Jesper (form)
Dimensioner
180 x 110 x 15 mm
Vikt
130 g
SAB
Lz Palme, Olof
ISBN
9789170376481
Ingen kommer undan Olof Palme (pocket)

Ingen kommer undan Olof Palme

(9 röster)
Pocket Svenska, 2012-01-15
55
Skickas inom 5-8 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 149 kr för privatpersoner.
Finns även som
  • Laddas ned direkt
    35
  • Skickas inom 11-20 vardagar (specialorder)
    259
Visa alla 2 format & utgåvor
Tjugofem år har gått sedan Olof Palme blev mördad på en gata mitt i Stockholm. Sedan dess har det talats och skrivits mer om själva mordet än om det politiska arv han lämnade efter sig, och mycket av det kontroversiella i hans hållning har glömts bort eller tonats ned.
Men det är inte Palme som statsman eller ikon som intresserar Göran Greider. Han lyfter istället fram symbiosen mellan Palme och den rörelse han ledde. De gav liv åt varandra. I det samspelet ryms ett uppfordrande meddelande till dagens politiska debatt: Utan levande rörelser, ingen politisk fantasi. Palmes demokratiska socialism blir inte bara en fras för högtidliga sammanhang, utan pekar rakt mot en stor samhällsomvandling: den offentliga sektorns enorma utbyggnad. Var det inte rentav en form av socialisering som varken högern eller vänstern förstod innebörden av?
Boken är skriven under och strax efter 2010 års valrörelse och utgår från fyra promenader till platser som ger en bild av Palmes liv: det högborgerliga Östermalm där han växte upp, förorten Vällingby dit familjen flyttade på femtiotalet, adressen på Västerlånggatan i Gamla stan och slutligen Adolf Fredriks kyrkogård på Sveavägen där han ligger begravd.
Hur mycket inspiration kan arbetarrörelsen och vänstern idag hämta från Olof Palme? Vad finns att lära av honom i kampen mot främlingsfientligheten? I sitt sökande efter svaren gör Greider Olof Palme till en levande samtalspartner för både en krisande arbetarrörelse och för var och en av oss som tror att ett annat samhälle är möjligt.
"En varm och poetisk, personlig betraktelse av Olof Palme", Magnus Utvik i Gomorron Sverige ger boken en fyra i betyg.
"Resultatet är imponerande. ... Hans förmåga att dissekera samhälleliga skeenden är briljant, liksom hans förmåga att överföra analysen till lättläst prosa." Jan-Erik Göransson, SKTF-tidningen
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ingen kommer undan Olof Palme
  2. +
  3. Liten bergspredikan för socialister

De som köpt den här boken har ofta också köpt Liten bergspredikan för socialister av Göran Greider (inbunden).

Köp båda 2 för 246 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Ingen kommer undan Olof Palme