Välfärd utan tillväxt : så skapar vi ett hållbart samhälle (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
269
Utgivningsdatum
2011-12-15
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Översättare
Stefan Lindgren
Originaltitel
Prosperity without Growth. Economics for a finite planet
Medarbetare
Jais-Nielsen, Eva (form)
Dimensioner
178 x 110 x 16 mm
Vikt
140 g
SAB
Qaa,Uh
ISBN
9789170376498
Välfärd utan tillväxt : så skapar vi ett hållbart samhälle (pocket)

Välfärd utan tillväxt : så skapar vi ett hållbart samhälle

(22 röster)  |  Läs 8 recensioner
Pocket Svenska, 2011-12-15
59
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Vi står inför en av de största utmaningarna i modern tid.
I kölvattnet av en ekonomisk kris som tycks ropa efter ökad konsumtion måste vi försöka rädda världen undan ett kollapsande klimat. Men hur ska vi lyckas förena evig tillväxt med minskad miljöpåverkan?
I denna nydanande och omdiskuterade bok gör Tim Jackson upp med vår tids besatthet av tillväxt. Fattigare nationer behöver naturligtvis få utvecklas - men för avancerade ekonomier finns mängder av bevis för att vi snarast tycks bli mindre lyckliga om vi konsumerar mer.
Vad som är än mer oroande är att den ökande konsumtionen håller på att få ekosystemen att falla samman. Om vi inte kraftigt minskar konsumtionens miljöpåverkan så måste vi hitta en väg till välfärd som inte är beroende av kontinuerlig tillväxt. En väg som kanske rentav kan leda till kreativitet och ett varaktigt välmående bortom marknadens direktiv.
I Välfärd utan tillväxt förmedlar Tim Jackson en trovärdig vision av hur det mänskliga samhället kan blomstra utan att vi behöver överskrida vår planets ekologiska gränser. Att infria denna vision är utan tvivel vår tids viktigaste uppgift.
"En fullständigt ovärderlig bok." Mattias Hagberg, GP
"Det vore naivt att påstå att Välfärd utan tillväxt har alla svar. Likväl är den en av de få böcker jag lagt ifrån mig fullt förvissad om att läsningen gjort mig till en klokare människa. Den borde vara obligatorisk läsning för alla politiker och ett måste för alla som söker efter en trovärdig vision för ett långsiktigt hållbart samhälle." Peter Skoog, Hallandsposten
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Välfärd utan tillväxt : så skapar vi ett hållbart samhälle
 2. +
 3. En trösterik sanning : ett bättre samhälle för oss och vår planet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En trösterik sanning : ett bättre samhälle för ... av Richard Wilkinson, Kate Pickett (häftad).

Köp båda 2 för 155 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Välfärd utan tillväxt : så skapar vi ett hållbart samhälle. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Bra som studiecirkelbok
  Mats H, 6 april 2017

  Lättläst trots det komplexa frågeställningarna men det är en bra översättning också. Jackson menar att tre viktiga makroekonomiska ingripanden som behövs för att uppnå ekologisk och ekonomisk stabilitet i en ny ekonomi är en strukturell övergång till tjänstebaserade verksamheter, investeringar i ekologiska tillgångar och en arbetstidspolitik som en stabiliserande mekanism. Intressanta frågor som tas upp i boken och som borde diskuteras offentligt i olika sammanhang.

 2. Intressant alternativ
  Per Lidén, 19 februari 2015

  Det vore bra om man kunde hitta ett sätt att skapa välfärd utan att tillväxt krävs. Tyvärr övertygar han inte mig om att hans förslag fungerar. Intressant inlägg trots allt.

 3. Kräver pauser
  Laurentius T, 16 februari 2015

  Här måste man läsa litet i taget och sen fundera. Innehållet och budskapet är hyperviktigt. Delvis pedagogisk vilket krävs. Jag läser nog om den något år.

 4. Förslag på lösning om än lite oklar
  Marie, 29 oktober 2014

  Välbehövligt inlägg i debatten. Märks att den har sitt ursprung ur en vetenskaplig rapport men helt ok att läsa i alla fall. En positiv ansats men inte helt lätt att förstå hur det ska gå till.

 5. Mycket tänkvärd läsning om hur vi kan skapa välfärd...
  Anneli Berglund, 11 december 2013

  Mycket tänkvärd läsning om hur vi kan skapa välfärd utan att slösa på våra naturtillgångar som vi idag gör och varför det är så svårt för politiker att sätta igång med det arbete som krävs, utan istället bara står bredvid och väntar på att någon annan ska börja. Jackson framställer bland annat en rad olika statistiker som är skrämmande bl.a att om resten av världen skulle konsumera hälften så fort som USA, skulle tillgången på en rad viktiga metaller och mineraler vara uttömda inom ett årtion... Läs hela recensionen

 6. Detta är en bok som alla borde läsa. Samhällets...
  Niclas, 28 juli 2013

  Detta är en bok som alla borde läsa. Samhällets problem granskas genomgående och lösningar till dessa ges med trovärdiga motiveringar. Är vi olyckliga bara så länge vår granne har mer än oss? Synd bara att människans själviska natur gör Tim Jacksons lösningar till en omöjlighet.

 7. Tim skriver vettiga och tänkvärda saker i sin bok, men...

  Tim skriver vettiga och tänkvärda saker i sin bok, men inte särskilt mycket som är nytt. Men istället för att bara vara ännu en vakna-upp-bok så presenterar Tim även en lösning.

  Lösningen är ett nytt ekonomiskt system som är "mindre kapitalistiskt" än idag. Tim menar att vi kan uppnå både ekonomisk och ekologisk stabilitet genom dessa tre punkter:

  1. strukturell övergång till tjänstebaserade verksamheter.
  2. Investeringar i ekologiska tillgångar.
  3. En arbetstidspoli... Läs hela recensionen

 8. En välskriven bok som analyserar varför vi och våra...
  Peter Fritzson, 21 maj 2013

  En välskriven bok som analyserar varför vi och våra politiker sitter fast i materiell tillväxt trots att jordens resurser är begränsade, och varför det är så svårt att bryta sig ur detta. Ger också ideer ett samhälle utan materiell tillväxt. Mycket läsvärd.

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Tim Jackson