Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Kautokeino (del 1)
Antal sidor
339
Utgivningsdatum
2012-08-28
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Lindvall, Patrik (form) / Skagerbrandt, Göran (form)
Dimensioner
230 x 160 x 20 mm
Vikt
620 g
SAB
Hc
ISBN
9789170376764
Kautokeino, en blodig kniv (inbunden)

Kautokeino, en blodig kniv

(22 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2012-08-28
191
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Kautokeino, en blodig kniv Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Utsedd till bästa debut 2012 av Svenska Deckarakademin.
Bilen kränger på den isiga vägen och träffar renen med våldsam kraft. Anna Magnusson stannar, drar på sig yllemössan och hämtar kniven från bagageluckan. Det är mer än 30 grader kallt och klockan är halv två en februarinatt någonstans mellan Luleå och Pajala.
Anna är uppvuxen i Stockholm och har aldrig funderat över sitt ursprung. Hennes samiska mamma berättade aldrig varför hon valde att flytta ifrån den avlägsna fjällbyn uppe i Nordnorge och lämna sin plats i den familjebaserade rendriften.
Nu är Anna, som arbetar som biträdande åklagare, på väg upp till Kautokeino efter flera års frånvaro. Hennes mormor har ringt och bett henne komma och rentvå kusinen Nils Mattis, som är anklagad för våldtäkt. Hon är desperat, familjen kan inte klara sig utan Nils Mattis arbetsinsats på fjället.
Men när Anna läser polisutredningen blir hon betänksam. Hur ska hon ställa sig i konflikterna? Hon har svårt att avläsa den främmande omgivningen. Vem ligger bakom de dödsfall som inträffar medan hon är där och vilka är det som vill röja henne själv ur vägen?
Kautokeino, en blodig kniv är en spännande thriller om motsättningarna mellan tradition och modernitet och om moral i ett minoritetssamhälle. Vilka rättsbegrepp ska råda på Finnmarksvidda med omnejd?

"Lars Pettersson skottar sig djupt, djupt ned i den nordnorska samiska kulturen och gräver fram en större berättelse i sin debutroman." Lotta Olsson, Dagens Nyheter

"Det finns hopp om livet även för en så svårt massmördad genre som den svenska kriminalromanen. Jag tror det beror på att Lars Pettersson är mer intresserad av det samhälle han skildrar än av sina egna tänkbara försäljningssiffror. Sensationellt." Per Svensson, Sydsvenskan
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kautokeino, en blodig kniv
 2. +
 3. Slaktmånad

De som köpt den här boken har ofta också köpt Slaktmånad av Lars Pettersson (inbunden).

Köp båda 2 för 430 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Kautokeino, en blodig kniv. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Toppenbok med högsta betyg

  En helt underbar bok. En av de bästa jag läst. Bra deckare men framförallt en fantastiskt skildring av natur , samer och deras liv . Ja, en mycket bra bok som jag verkligen kan rekommendera

 2. Rekommenderas
  Bernt Lindfors, 16 mars 2015

  Spännande roman som samtidigt ger en utmärkt bakgrund till till samernas problem i dagens samhälle. Författaren har mycket djupa kunskaper i ämnet och att han samtidigt indirekt framför sina åsikter genom personerna i boken är helt OK.

 3. Det här var en mycket, mycket bra...
  Britt-Marie Kullin, 5 januari 2014

  Det här var en mycket, mycket bra roman/thriller/kriminalroman/spänningsroman eller vad man nu ska kalla den. Spännande var den. Och välskriven var den. Men framförallt så var det miljöbeskrivningarna som gjorde boken så fantastiskt bra.

  Själv har jag ju aldrig varit längre norrut än Hudiksvall, varken i Sverige, Norge, eller Finland. Och den här boken utspelar sig i en ort som heter Kautokeino som ligger i Norge, nära gränsen både till Sverige och Finland, allra längst upp i norr. ... Läs hela recensionen

 4. Lars Petterson är en stor dramatiker med...
  bertil Ask, 5 november 2013

  Lars Petterson är en stor dramatiker med fingertoppskänsla känsla för ett kulturfolk långt bort från kommersen, storstadsstressen och klimatförstörelsen. Utan att romantisera.

 5. Författaren använder fiktionen och spänningen väl, och...
  Lars Anderson, 15 maj 2013

  Författaren använder fiktionen och spänningen väl, och belyser minoritetskulturer (med egen erfarenhet från romsk kultur kan jag se likheterna) på ett trovärdigt och icke idylliserat sätt. Jag har läst en spännande historia men har också lärt mig något mer, och viktigare.

 6. Bra lokalkännedom
  Marja, 4 mars 2013

  Byn Kautokeino skildras med bra lokalkännedom, gällande mentalitet, släktskap, traditioner. Samtidigt som mord begås får man bekanta sig med den samiska kulturen, både på ont och gott. En läsvärd bok som tar upp livet i Finnmarken på ett trovärdigt och levande sätt.

 7. In på skinnet
  Ulf (Sollentuna), 4 mars 2013

  En bok som verkligen tar läsaren in i en annan värld och ger en delaktighet i berättelsen.
  Historiens vingslag kändes i nackhåret, vår tid har mycket att lära av det som ses som exotiskt i vår egen närhet. En dokumentär hade inte kunnat beskriva livet i Kautokeino bättre.

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Lars Pettersson