Kautokeino, en blodig kniv (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Kautokeino (del 1)
Antal sidor
339
Utgivningsdatum
2013-08-15
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
186 g
SAB
Hc
ISBN
9789170377136

Kautokeino, en blodig kniv

(26 röster)  |  Läs 6 recensioner
Pocket,  Svenska, 2013-08-15
79
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Bilen kränger på den isiga vägen och träffar renen med våldsam kraft. Anna Magnusson stannar, drar på sig yllemössan och hämtar kniven från bagageluckan. Det är mer än 30 grader kallt och klockan är halv två en februarinatt någonstans mellan Luleå och Pajala.
Anna är uppvuxen i Stockholm och har aldrig funderat över sitt ursprung. Hennes samiska mamma berättade aldrig varför hon valde att flytta ifrån den avlägsna fjällbyn uppe i Nordnorge och lämna sin plats i den familjebaserade rendriften.
Nu är Anna, som arbetar som biträdande åklagare, på väg upp till Kautokeino. Hennes mormor har ringt och bett henne komma och rentvå kusinen Nils Mattis, som är anklagad för våldtäkt. Men när Anna läser polisutredningen blir hon betänksam. Hur ska hon ställa sig i konflikterna? Hon har svårt att avläsa den främmande omgivningen. Vem ligger bakom de dödsfall som inträffar medan hon är där och vilka är det som vill röja henne själv ur vägen?
Kautokeino, en blodig kniv är en spännande thriller om motsättningarna mellan tradition och modernitet i ett minoritetssamhälle. Vilka rättsbegrepp ska råda på Finnmarksvidda med omnejd?

En mycket läsvärd roman om en bygd, ett folk och en kultur som är sorgligt eftersatt i den svenska litteraturen. Borås Tidning
Det finns hopp om livet även för en så svårt massmördad genre som den svenska kriminalromanen. Jag tror det beror på att Lars Pettersson är mer intresserad av det samhälle han skildrar än av sina egna tänkbara försäljningssiffror. Sensationellt. Sydsvenskan
Till skillnad från många andra thrillers är det en berättelse jag inte lär glömma i första taget. Norrländska Socialdemokraten
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kautokeino, en blodig kniv
 2. +
 3. Stranden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Stranden av Anna Breitholtz Monsén (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Kautokeino, en blodig kniv. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Kautokeino tur och retur
  Strulputte, 12 maj 2017

  En ovanlig och bra bok, intressant och med grymma intriger. Spännande till sista ordet.
  Juristen Anna från Stockholmsområdet bli ombedd av hennes släktingar på Hardangervidda att åka upp och medverka i en familjerättsprocess. Hon får snabbt lära sig att lagen tolkas annorlunda bland samer och bland "sörlänningar", Rätt, rättvisa och moral tolkas olika mot "övriga Norge". Hennes beräknade tid för hjälpen beräknade hon till max. en vecka. Det tog tre innan hon vände tillbaka hemåt.
  Und... Läs hela recensionen

 2. Iskall spännande !
  Fru Hugg, 11 februari 2014

  En hyfsad deckare i ovanlig miljö. Skulle fått tre stjärnor, men en extra för att den handlar om norra Norrland! ;-)

 3. Det här var en mycket, mycket bra...
  Britt-Marie Kullin, 5 januari 2014

  Det här var en mycket, mycket bra roman/thriller/kriminalroman/spänningsroman eller vad man nu ska kalla den. Spännande var den. Och välskriven var den. Men framförallt så var det miljöbeskrivningarna som gjorde boken så fantastiskt bra.

  Själv har jag ju aldrig varit längre norrut än Hudiksvall, varken i Sverige, Norge, eller Finland. Och den här boken utspelar sig i en ort som heter Kautokeino som ligger i Norge, nära gränsen både till Sverige och Finland, allra längst upp i norr. ... Läs hela recensionen

 4. Boken fick mig att frysa. Kändes som om man var med på...
  L L, 30 oktober 2013

  Boken fick mig att frysa. Kändes som om man var med på plats när man läste. Bra intrig och intressant.

 5. Börjar väldigt lovande som en skildring av en...
  Anna H, 11 oktober 2013

  Börjar väldigt lovande som en skildring av en minoritetsgrupp och språkligt mera välskriven än de flesta deckare. Jag blir desto mer besviken när författaren inte knyter ihop säcken på slutet. Deckargåtan faller platt och Annas samiska släktingar framstår som så pass osympatiska att man inte riktigt bryr sig om hur det ska gå för dem och deras renskötsel. Det var väl inte meningen? Och vad med den blodiga kniven? Egentligen borde jag sätta 2/5, men ger 3 för att hedra det ambitiösa försöket a... Läs hela recensionen

 6. En ovanlig spänningsroman - handlingen förlagd till...
  Ivar Nulu (Malmö), 23 september 2013

  En ovanlig spänningsroman - handlingen förlagd till ett geografiskt område där gamla oförrätter och motsättningar mellan folket betyder mycket även i nutid. En klar fördel är att jag som läsare känner till Nordkalotten rätt väl.

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Lars Pettersson