Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
197
Utgivningsdatum
2013-09-02
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Översättare
Marie Anell
Originaltitel
Ra'ihat al qirfat
Medarbetare
Hanson, Kerstin (form)
Dimensioner
180 x 135 x 17 mm
Vikt
320 g
SAB
Hce
ISBN
9789170377310

En mörk strimma av ljus

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2013-09-02
214
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Sent en kväll ser Hanan ett ljussken under sin makes sovrumsdörr. Hon öppnar den och får syn på sin åldrige make och sin älskade tjänsteflicka Alya tillsammans i sängen. Förblindad av ilska och raseri slänger Hanan ut Alya ur huset mitt i natten.
Alya, ännu inte tjugo år gammal, har varit Hanans tjänsteflicka i över åtta år. Hon växte upp i slummen och har inte hört av sin familj sedan den dag då hennes far i utbyte mot en summa pengar tog med henne till huset. Nu närmar hon sig sina uppväxtkvarter igen och minnena sköljer över henne. Våldtäkterna, slagen, den ständiga stanken av sopor. Och hon kommer på sig själv med att trots allt sakna Hanans kärlek och tryggheten i huset.
Samtidigt drabbas Hanan av panik över vad hon gjort. Hon inser att hon har levt ett privilegierat liv men att det har saknat innehåll, saknat kärlek. Tills hon träffade Alya som hon gjorde till sin tjänsteflicka på dagarna och älskarinna på natten.
En mörk strimma av ljus är en roman om två kvinnor, starkt beroende av varandra, men det är också en berättelse om klass och patriarkatets makt i Syrien.

"En perfekt ingång till Syrien som vi vet väldigt lite om. Den är vacker, skrämmande, sorglig men det finns också en gnutta ljus, ett hopp i boken." Magnus Utvik ger boken betyget 4 av 5 i Gomorron Sverige

"Yazbek utforskar också på ett intressant sätt frågan om makt, vem som besitter den och hur den kan förskjutas. Det är gripande." Naila Saleem, Kulturnytt, SR

"En stark sång om två kvinnor och en desperat kärlek." Elisabeth Hjorth, Svenska Dagbladet

"En mycket viktig roman." Minna Jonsson, GD
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. En mörk strimma av ljus
 2. +
 3. Strimmor av ljus

De som köpt den här boken har ofta också köpt Strimmor av ljus av Sofia Sivertsdotter (häftad).

Köp båda 2 för 434 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av En mörk strimma av ljus. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Efter att jag hade sett författarinnan på Skavlan,...
  maria hilling-drath, 6 december 2013

  Efter att jag hade sett författarinnan på Skavlan, förväntade jag mig, att få reda på mer om hur landet Syrien styrdes också rent politiskt. Det jag nu fick var OK, men handlade mest om kvinnans ställning och hennes sätt att komma runt, den situation som finns i landet, när det gäller kvinnans rätt till en egen sexualitet. En förfärlig syn på kvinnan avslöjades både inom relationen far-döttrar och också inom äktenskapet make-hustru.

  Det positiva var några kvinnors (överklassens) vil... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Samar Yazbek