Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
318
Utgivningsdatum
2013-10-09
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Åkesson, Carl (form) / Skarbrandt, Göran (form)
Dimensioner
216 x 142 x 24 mm
Vikt
482 g
SAB
948.5054092,Kc.58
ISBN
9789170377334
Drottningens hemlighet (inbunden)

Drottningens hemlighet

(12 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2013-10-09
206
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Storkyrkan i Stockholm midsommaren 1976. Den unge kungen Carl XVI Gustav vandrar altargången fram med sin Silvia.
På första bänk sitter brudens föräldrar, Walther och Alice Sommerlath. För dem är denna dag, då deras dotter blir drottning av Sverige, den största i deras liv.
Men det är något märkligt med familjen Sommerlath. Så lite förblir, trots all medieuppmärksamhet, känt om dem. Vad gjorde de till exempel under kriget? Vilken var Walthers rolldå? Han drev en fabrik och var inte medlem i nazistpartiet, sade han själv på direkt förfrågan.
Men det var inte sant. Detta avslöjade tidningen Arbetaren 2002. Och 2010 kunde TV4:s Kalla fakta visa att Walther Sommerlaths fabriksförvärv 1938 var en del av tvångsövertagandet av judisk egendom.
Avslöjandena skakade kungahuset. Drottningen tillsatte en egen utredning och aktiverade ett nätverk av kända personer, både utomlands och i Sverige, för att visa att hennes pappa var utan moralisk skuld och i själva verket en hjälte.
I Drottningens hemlighet berättar Johan Åsard om hur avslöjandena om Walther Sommerlath växte fram. Han visar också att det är osannolikt att Sommerlath räddade fabriksägaren Efim Wechsler och att drottning Silvia ända sedan mitten av 1980-talet rimligen måste ha känt till att hennes far tog över judisk egendom.

"Boken är ett gediget journalistiskt hantverk, som konsekvent lyckas ställa de rätta frågorna. Den främsta nyheten i boken är att den blottlägger spelet bakom kulisserna, när Sveriges drottning utnyttjar allt sitt inflytande för att bekämpa den journalistiska granskningen av hennes faders affärer. Det är häpnadsväckande läsning att ta del av drottningens mejl, brevskrivande och övriga försök till påverkan."
Henrik Arnstad, Aftonbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Drottningens hemlighet
 2. +
 3. Kungliga släktband : kungar, drottningar, frillor och deras barn

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kungliga släktband : kungar, drottningar, frill... av Ulf Sundberg (pocket).

Köp båda 2 för 256 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Drottningens hemlighet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Drottningens hemlighet..
  Miki, 4 augusti 2016

  Det var en mycket intressant bok kring drottning Silvia och historiskt framplockad fakta från arkiven i Tyskland och Brasilien. Samtidigt känns det väldigt orättvist att kritisera Sveriges drottning för en förfluten tid och andra världskrigets barbari och hemskheter. Drottning Silvia har inget med det att göra och bör lämnas ifred. Vad kan ett barn göra när det är krig? Ett barn vill gärna vara lojalt sin förälder? Vilken makt ger man krigsdrabbade barn med trauman? Varför ska barn lida för v... Läs hela recensionen

 2. Väldigt läsvärd bok. Hur svårt kan det vara för Silvia...
  Krister Nässén, 11 december 2013

  Väldigt läsvärd bok. Hur svårt kan det vara för Silvia att ta avstånd från den ideologi hennes far faktiskt anslöt sig till? På henne låter det snarast som om han är ett stackars oskyldigt offer.

 3. Ibland lite långrandig kring Silvias hantering av...
  Pärlan, 25 oktober 2013

  Ibland lite långrandig kring Silvias hantering av faderns förflutna. Bevismaterial av Drottningens mail och övriga försök till påverkan vilket ger boken tyngd. Stundom lite obehagligt att läsa när sanningen kommer fram.

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Drottningens hemlighet