Jag är skapad för stormen och striden och regnet : Christina Lilliestierna, krigsreporter och författare (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
253
Utgivningsdatum
2014-08-11
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Acedo, Sara (form) / Jais-Nielsen, Eva (form)
Dimensioner
215 x 145 x 24 mm
Vikt
406 g
SAB
Lz Lilliestierna, Christina
ISBN
9789170377525
Jag är skapad för stormen och striden och regnet : Christina Lilliestierna, krigsreporter och författare (inbunden)

Jag är skapad för stormen och striden och regnet : Christina Lilliestierna, krigsreporter och författare

(6 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2014-08-11

Slutsåld

När Dag Hammarskjöld landar i den oroliga Katangaprovinsen i nuvarande Kongo-Kinshasa i augusti 1960, står en svensk kvinna och väntar.
Det är Christina Lilliestierna, stjärnreporter på Vecko-Journalen. Totalt orädd har hon hyrt ett eget sportflygplan för att finnas på plats i djungeln när FN:s generalsekreterare anländer.
Utan att tveka kastar hon sig till synes handlöst ut i äventyr, ett stort risktagande framför allt i Algeriet under det intensiva inbördeskriget.
Varför är hon inte lika känd som Bang, snarast helt okänd? Trots uppdrag för många tidningar och hyllningar av legendarer som Herbert Tingsten och Olof Lagercrantz?
När en fransk politiker i åttiotalets Paris drar sig till minnes denna reporter blir Chris Forsne, själv utrikeskorrespondent, nyfiken. Utifrån intervjuer med Lilliestiernas vänner och anhöriga samt hennes brevromaner och dagböcker börjar Forsne lägga ett pussel för att förstå vem Christina Lilliestierna var.
Jag är skapad för stormen och striden och regnet beskriver ett fascinerande kvinnoöde. Christina Lilliestierna rör sig mellan världens konflikthärdar och krig, samtidigt som hennes privatliv balanserar på katastrofens rand. Hon kämpar mot sin förbittrade överklassmor, förlorar vårdnaden om två barn, träffar omöjliga män och är samtidigt en av tidens största korrespondenter, och så småningom författare.

"Stort tack till Chris Forsne som väckt till liv minnet av en betydande svensk journalist. Och som inte skyggat för smärtan och svärtan. Biografier får mig ofta att gäspa, men den här griper tag." Kerstin Särneö, TARA , 4/5
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Jag är skapad för stormen och striden och regnet : Christina Lilliestierna, krigsreporter och författare. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Lilliestierna

  Bra bok om ett knepigt människoöde. Man led med Christina ibland. Allt var så mycket mer komplicerat för kvinnor på den tiden som försökte gå sin egen väg. Mycket läsvärd och välskriven bok.

 2. Fantastisk bok
  Margareta E., 12 september 2014

  En heltigenom fantastisk biografi: välskriven, berörande, informativ. Chris Forsne tar upp Christina Lilliestiernas journalistgärning och författarskap och det är ofattbart att hon fallit så helt i glömska och är så okänd, även i födelsestaden Göteborg!
  Lilliestierna befann sig som krigskorespondent på plats före alla andra i både Kongo och Algeriet, orädd och nyfiken. Precis som Nils Horner hade hon en förmåga att skildra den lilla människans öde,
  fjärran krigsrubrikerna. Varför denn... Läs hela recensionen

 3. Kände igen mig
  Helene Bergman, 12 augusti 2014

  En kvinnlig journalist som äntligen uppmärksammas! Lika stor som Bang. Boken är välskriven och lättläst och går rakt in i hjärtat.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Chris Forsne