Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2014-03-03
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Wickholm, Pär (form) / Granefelt, Lena (foto)
Illustratör/Fotograf
Nadia Nörbom
Dimensioner
215 x 170 x 20 mm
Vikt
657 g
SAB
Qe
ISBN
9789170377570
Rätt ur jorden : handbok i självhushållning (inbunden)

Rätt ur jorden : handbok i självhushållning

(97 röster)  |  Läs 12 recensioner
Inbunden, Svenska, 2014-03-03
262
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Julklapp? Beställ boken senast tisdag 19 december kl. 07:30 med "Snabb frakt" för leverans innan julafton - Läs mer
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Nuförtiden pratar vi mycket om närodlat och ekologiskt. Däremot sägs det inte mycket om vem som ska odla och var. Sanningen är att du kan göra mycket själv, utan att behöva byta livsstil. En normalstor villatomt räcker för att förse fyra personer med grönsaker ett helt år. Men även en kolonilott, eller till och med en balkongodling, kan utgöra ett rejält vitamintillskott till hushållet. Dessutom tar det inte mer än en timmes arbete om dagen.
Rätt ur jorden. Handbok i självhushållning ger grundläggande kunskaper och praktiska råd för hur du framgångsrikt odlar grönsaker för husbehov. Här finns allt från hur du bygger upp en god jord till hur du sår, sköter, skördar, bevarar och lagrar grödorna. Dessutom ett bonuskapitel om gratismaten som växer i skog och mark, och en kalender som visar hur självhushållningsåret ser ut.

Vad är det som är så speciellt med att odla?
- Det är hälsosamt att arbeta i trädgården och underbart att äta färska, giftfria grönsaker. Att se saker växa, att tvingas klura ut lösningar när någon gröda inte tar sig, att få skörda och ta tillvara sådant som vuxit i den egna köksträdgården ... Men husbehovsodling är större än så. Det är en process där du tar kontroll över din mat och ditt eget liv. Jag skulle säga att odling gör dig till en friare människa.

Var ska man börja för att bli självförsörjande på grönsaker?
- Börja i liten skala! Det finns inget värre än att dra på sig enorma odlingar som ingen orkar ta hand om, det kan knäcka den mest entusiastiska självhushållare. Att förbereda bra odlingsbäddar är också nödvändigt. Bra jord och gödning, som kompost, hästskit och gräsklipp, är a och o för att lyckas. Sedan är det bara att sätta igång och botanisera bland alla fröer. Välj sådant du verkligen tycker om och inte sådant du "borde" odla, då blir dina äventyr i grönsakslandet lustfyllda och inte pliktskyldiga. När du sedan är igång, har skördat dina första tomater och märker hur roligt det är kan jag garantera att du vill lära dig mer om kompostering, täckodling och växelbruk.

Vad skiljer din och Lenas bok från andra trädgårdsböcker?
- Rätt ur jorden ger en samlad bild av hur man bär sig åt för att bli självförsörjande på grönsaker i Sverige, i vår tid. Det är en trädgårdsbok men framför allt en bok som svarar mot en längtan efter förändring. Jag är övertygad om att människor vill ta makten över vad de äter, med den här boken visar vi att det är fullt möjligt.

Ta steget från förvirrad konsument till självförsörjande odlare och få giftfri mat, skönare fritid och ett rent samvete på köpet!
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Rätt ur jorden : handbok i självhushållning
 2. +
 3. Självhushållning : en handbok för realister och drömmare

De som köpt den här boken har ofta också köpt Självhushållning : en handbok för realister och... av John Seymour (inbunden).

Köp båda 2 för 649

Kundrecensioner

Det finns 12 recensioner av Rätt ur jorden : handbok i självhushållning. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. För den som vill börja odla
  K.O., 22 februari 2016

  Sugen på att odla för eget bruk och bli självförsörjande på grönsaker? Då är det här rätt bok att börja med. Visst är det fascinerande att en vanlig villatomt kan mätta en familj bestående av fyra personer? Författaren beskriver hur, och väcker intresse för att lära sig ännu mer.

 2. Bra uppslagsbok
  Liza Kettil, 21 september 2015

  Bra och grundläggande bok som passar den som odlat ett tag likväl som den som precis skall börja. Bra att kunna slå upp olika saker men går också bra att sträckläsa.

 3. Rätt ur jorden
  Anja Lappalainen, 11 september 2015

  Den här är en mycket andvändbar bok för en nybliven kolonist. Allt finns beskrivet från start till skörd.
  Den här är egentligen den enda boken man behöver för att kunna utnyttja trädgårdslandet maximalt.

 4. självhushåll i liten skala
  Inger Margareta Karlsson, 4 augusti 2015

  Nu har jag tid att odla. Nu när jag är pensionär. Vi har en stor trädgård, till större delen gräsmatta. Nu skall jag börja odla och "Rätt ur jorden" blir en bra hjälpreda och vän i mina försök.

 5. Toppenbok för odlarglädje
  Inger Jennerholm Hammar, 15 januari 2015

  Rätt ur jorden - handbok i självhushållning var en av årets böcker till mina vuxna barn. Gav den samtidigt till mig själv och vi gillar den alla lika mycket!

 6. Intressant!
  Trädgårdsintresserad, 13 januari 2015

  Boken är mycket inspirerande och ger bra förklaringar hur man kan bli självförsörjande på grönsaker. Den innefattar grönsaker, växthus, näringslära och mycket mer.

 7. Inspirerande
  Camilla , 5 december 2014

  och välskriven bok om att odla sina egna grönsaker. Verkar ta upp det mesta man som nybörjare behöver veta, inklusive egenproducerad jordförbättring. Rekommenderar helt klart denna bok till alla odlingsintresserade!

 8. Handbok
  Elisabeth Åhman, 24 november 2014

  Boken är mycket användbar och enkel för mig som nybörjare. Jag kan använda den som uppslagsverk när jag behöver få konkreta råd. Därför har jag köpt boken både till mig själv och till min dotter.

 9. Bra
  KB, 25 augusti 2014

  Bra bok om odling. Både nya och gamla tips. Ingen är fullärd utan att ta intryck. Mycket bra bok. Kanon...

 10. Överskådlig och tydlig handbok. Trevligt skriven.
  Eva Block, 8 maj 2014

  Jag har använt Henning Segerros böcker om giftfritt odlade grönsaker resp. frukter och bär, sedan de kom ut 1973 / 74. Linde-Granefelt Rätt ur jorden har ungefär samma lärdomar, men har ytterligare listor med förslag till olika moment för odlandet, många nyare tips m m. Den är trevligt skriven och har snygga bilder. Jag kan verkligen rekommendera den.

 11. Handboken alla bör ha
  EvaM, 29 april 2014

  Boken är fyllig och innehåller många bra tips. Den ger bra inspiration till självhushållet. Särskilt bra är tipsen om när i tiden man bör göra vissa saker och vilken cykel som är bra för de olika odlingarna.

 12. Fantastisk!
  Cecilia, 13 april 2014

  Denna bok är allt du behöver för att lyckas i ditt självhushållningsprojekt! Den är omfattande, har vackra och pedagogiska bilder, är inspirerande och ger många bra idéer. Till dig som vill börja odla mer själv, bli självförsörjande på mindre yta (motsvarande en villaträdgård) eller bara är nyfiken på odling kan jag varmt rekommendera denna bok!

Visa alla 12 recensioner

Bloggat om Rätt ur jorden : handbok i självhushållning