Sammansvärjningen : så luras 5 miljoner svenska fondsparare (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
184
Utgivningsdatum
2015-05-08
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Jais, Eva (form)
Dimensioner
220 x 140 x 10 mm
Vikt
331 g
SAB
Qci
ISBN
9789170377587
Sammansvärjningen : så luras 5 miljoner svenska fondsparare (inbunden)

Sammansvärjningen : så luras 5 miljoner svenska fondsparare

(15 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden Svenska, 2015-05-08
219
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
"Mycket upplysande folkbildning. Jag har sällan läst en bok med så många billiga bortförklaringar och pinsamma undanflykter. Rena Kafkavärlden, skriver Dahlberg om bankernas maskhållning, och det är tyvärr lätt att hålla med." Jan Eklund, Dagens Nyheter

"Ett rafflande bankreportage" Expressen

Den svenska fondbranschen är en av finansvärlden mest spektakulära framgångssagor. För 35 år sedan hade svenska folket några få miljarder placerade i fonder. Den summan har idag vuxit till ofattbara 2 800 miljarder kronor och i princip varje vuxen svensk har pengar i en fond.
De fyra storbankerna är helt dominerande och fondsparandet är därmed en av deras allra största kassakor; spararna betalar avgifter på långt över 20 miljarder kronor per år. Men de svenska bankerna har byggt sina makalösa framgångar på en väl kamouflerad bluff.
I Sammansvärjningen går Joel Dahlberg på djupet och tar fram tidigare okända uppgifter om en korrupt bransch. Boken visar hur bankdirektörerna är beredda att dölja, vilseleda och ljuga för att upprätthålla bilden av att man levererar något av värde till spararen. Försvinnande få av bankernas fonder lyckas nämligen med målet att slå en billigare indexfond. Det här är väl känt i bankernas toppskikt, men man håller tyst om det eftersom det skulle innebära många miljarder kronor mindre i vinst om man sade som det är. Med andra ord en omfattande sammansvärjning av bankdirektörer riktad mot deras kunder.
I kontrast till storbankernas fondkulisser presenterar Joel Dahlberg också ett antal exempel på mindre fondbolag som lyckats där bankerna misslyckats och i intervjuer berättar några av Sveriges främsta fondprofiler hur de burit sig åt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sammansvärjningen : så luras 5 miljoner svenska fondsparare
 2. +
 3. Flash Boys : Uppror på Wall Street

De som köpt den här boken har ofta också köpt Flash Boys : Uppror på Wall Street av Michael Lewis (inbunden).

Köp båda 2 för 388 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Sammansvärjningen : så luras 5 miljoner svenska fondsparare. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Helt korrekt och sann
  BH, 9 januari 2016

  Jag läste en kurs i Finansiell ekonomi och läraren beskrev översiktligt Dahlbergs huvudtes som korrekt. Alltså läraren hade ju klurat ut saken själv - det är ganska basic slutsats utifrån grundläggande portföljvalsteori. Läraren var inte ens särskilt smart.

  Implikationerna av det Dahlberg beskriver är enorma. Boken tar inte upp det men den som tänker efter kan inse det själv:

  1. Fri marknad är en myt - alla banker kör ju samma scam.
  2. Media informerar inte om denna basa... Läs hela recensionen

 2. En kursbok för gymnasister
  Jörgen Andersson, 23 september 2015

  Boken upprepar sitt budskap om bankernas sätt att " lura " oss. Tydligare kan man inte vara som journalist. Saklig framställning! Värd varenda krona!

 3. En välskriven bok
  Karl Gustafsson, 2 september 2015

  Lätt att följa med Joel Dahlbergs resonemang beträffande storbankernas mygel. Men boken summerar sig redan efter hälften, så det förekommer relativt mkt upprepningar: bankerna går inte att lita på, aktivt förvaltade fonder är oskäligt dyra, banken säljer passiva indexfonder i nya förpackningar, marknadsför dessa som aktivt förvaltade fonder.

 4. Du som sparar - läs denna bok!
  werner schmidt, 3 juni 2015

  Mycket välskrivet och lättläst för en oinvigd. Innehållet shockerande - bör verkligen läsas av alla medborgare som sparar och av våra politiker som borde agera i saken!

Visa alla 4 recensioner

Bloggat om Sammansvärjningen : så luras 5 miljoner s...