Ingen familj är en ö : ADHD, föräldraskap och skuld (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
267
Utgivningsdatum
2014-08-18
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Grandin, Elina (form) / Edenvik, Josefine (form)
Dimensioner
215 x 150 x 20 mm
Vikt
423 g
SAB
Vlad
ISBN
9789170377778

Ingen familj är en ö : ADHD, föräldraskap och skuld

(21 röster)  |  Läs 8 recensioner
Inbunden, Svenska, 2014-08-18
190 kr
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"Läsaren naglas vid sidorna. Hennes roman är angelägen, läsvärd och öppenhjärtig. Särskilt skolbarnsföräldrar och skolanställda borde läsa den." /Borås Tidning

"Ingen familj är en ö är en stark berättelse om en familjs kamp för att överleva. Det är också en svidande kritik av klassisk psykologi och psykoanalys som slentrianmässigt ser orsaken i bristande föräldraskap. Det behövs fler böcker som denna!"/ Östgöta Correspondenten

My är bara fyra år när hon säger: »Mamma, jag är inget bra barn. De andra tycker inte att jag är något bra barn.« Det är inte My som hittat på det. Det är alla vuxna i hennes omgivning som låter henne förstå det.
Varje dag.
Ingen familj är en ö är en bok som bygger på självupplevda händelser. Personligt och hjärtskärande berättar Anja Wikström om hur livet kan se ut för barn och föräldrar som inte riktigt passar in i normen.
Redan på BVC får Ada höra att hennes dotter My gråter för att hon själv är osäker i sitt föräldraskap. En psykolog säger att ju mer Ada kan vara sig själv, desto mer kan My vara sig själv.
My är ofta ensam på förskolan, hamnar i konflikter och blir sällan bjuden på kalas. Ada känner sig otillräcklig som förälder. Många kommer med goda råd men få erbjuder sig att hjälpa till. Familjen blir allt mer isolerad och dysfunktionell.
Ingen familj är en ö handlar om skuld, om hur ett barns behov av stöd ofta skylls på dålig fostran, för mycket socker eller otrygg anknytning till föräldrarna. Den handlar om ett samhälle och ett skolsystem som inte tar hänsyn till olikheter och om ett barns längtan av att få ingå i en gemenskap.
Det krävs mer än föräldrar för att fostra ett barn. Det krävs en by.

Anja Wikström bor i Stockholm med sin familj. Hon är uppvuxen i Norrland och södra Afrika. "Ingen familj är en ö" är hennes debut.

"Wikströms roman om en dotter med adhd är i stället en språkligt genomarbetad och väl avvägd läsupplevelse. Med gehör för stämningar skriver hon fram den klaustrofobiska känslan i en familj där det första barnet inte följer utvecklingskurvan, inte beter sig som barn ska och där föräldrarna är utelämnade till varandra. [...] Med sin gestaltning väcker romanen många engagerade och upprörda frågor."
Elin Grelsson Almestad, GP

"Det här är en emotionellt stark och välskriven berättelse som vidgar läsarens horisonter när det gäller den traumatiska kris som ofta kopplas till "annanheten"."
Elisabeth Eliasson Roos, Bibliotekstjänst, häfte 22/14

"Det som är mest smärtsamt att läsa om i boken är Mys - och familjens - tilltagande ensamhet och isolering."
Dagens Nyheter

"Boken, som bygger på självupplevda händelser, har något viktigt att säga till alla som någon gång dristat sig till att döma människor med ett annorlunda beteende."
Fritidspedagogik
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Ingen familj är en ö : ADHD, föräldraskap och skuld. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Bra att läsa!

  När man inte vet så mycket om ADHD men får ett bonusbarnbarn med den diagnosen är det bra att läsa att den familjen inte är ensam om de problem och den inspiration som finns.
  Nu ska de få boken och själva ha möjlighet att läsa den.
  Elsie

 2. Nyttig bok om ADHD
  Lovisa, 10 april 2017

  En bok som jag önskar att alla föräldrar skulle läsa. Dels ger den perspektiv på begreppet ADHD, den förklarar hur det kan påverkar en familj och hur det är att leva i greppet av ADHD. Men den ger också en förståelse för hur dessa familjer har det, vilka val de ställs inför och förhoppningsvis får den läsaren att agera annorlunda nästa gång men ställs inför detta med ADHD. Kanske tänker man inte längre att det är ett "bråkigt" och "ouppfostrat" barn... kanske har man genom boken fått upp ögonen!

 3. Wow!!
  Emelie, 18 mars 2015

  Vilken bra bok, rekommenderar den starkt till alla men speciellt till föräldrar, vuxna inom skolans värld och lärarstudenter. Jag har fått en tankeställare och har ändrat hur jag ser på saker och ting.

 4. Man får styrka
  Gunilla Björklund, 16 mars 2015

  Man känner igen sig, men ändå inte. Det är nyttigt att läsa sådana här skildringar. Man får styrka i sin egen vardag genom att se att man inte är ensam. Dessutom uppskattar man mer det man har.

 5. Deja vu känslan vid läsningen
  Mamman, 28 januari 2015

  Anja Wikström ger oss en trovärdig, gripande och personligt skriven berättelse.
  Igenkännande faktor = 100%.
  "Ett måste" läsning för "ADHD familjer".

 6. Hur är det möjligt att det kan vara så likt?
  Jessica Stigsdotter Axberg, 19 november 2014

  Igenkänningen är så hög att det känns som att jag läser min egen dagbok. Alla familjer där någon har ADHD borde läsa boken. För att veta att de inte är ensamma. Alla som jobbar på BUP, Socialtjänsten och Psykiatrin också, så att de förstår hur jobbigt det kan vara bara att hantera vardagliga saker. ALLT tar energi. Det är så bra beskrivet. Tack Anja!

 7. Årets viktigaste bok. För barnens skull!
  Malin Annika Roca Ahlgren, 19 november 2014

  Snälla familj, snälla vänner, snälla kollegor, snälla grannar, snälla chefer, snälla politiker - läs och förstå hur det är för oss familjer som lever med ADHD. Om du läser, förstår du, och då känner vi oss mer accepterade och välkomna av samhället. Av livet. Tack Anja för att du skrev den!

 8. Igenkänningsfaktor
  Anna , 13 oktober 2014

  Tårar och ilska. Medkänsla med mig själv och med författaren. Hög igenkänningsfaktor. Läsvärd för ALLA- även de som har normalstörda barn....

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Anja Wikström

Bloggat om Ingen familj är en ö : ADHD, föräldraskap...