Creepypasta : spökhistorier från internet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
378
Utgivningsdatum
2014-09-23
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Stromberg, Mats O (form) / Edenvik, Josefine (form)
Illustratör/Fotograf
Mats O Stromberg
Dimensioner
200 x 140 x 25 mm
Vikt
501 g
SAB
G
ISBN
9789170378034
Creepypasta : spökhistorier från internet (häftad)

Creepypasta : spökhistorier från internet

(4 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad Svenska, 2014-09-23

Slutsåld

Han dök först upp på ett internetforum 2009 som en hotfull skepnad i bakgrunden på ett par svartvita fotografier av lekande barn. Onaturligt lång och mager, utan tydliga anletsdrag, kom han snart att gå under namnet Slender man. Fem år senare är han huvudperson i noveller, filmer och datorspel, målas på väggar i städer världen över och förekommer i allt fler unga människors mardrömmar.

Det unika med Slender man, Vandraren, Getmannen och andra liknande skräckfigurer är att de inte har någon direkt upphovsman, utan uppstod ur det kollektiva undermetvetna som utgörs av miljoner internetanvändare.
De är exempel på creepypasta, digitala spökhistorier där uråldrig folklore möter internets kollektiva skaparkultur och virala förmåga. I många fall blir historierna till moderna vandringssägner, där Svarta madam motsvaras av hemsidor man absolut inte får besöka vid midnatt, och motsvarigheterna till Näcken eller Skogsrået inte lurar i skogskanten, utan bakom ett hörn i Grand Theft Auto V eller Minecraft.

I denna den första bok som skrivits om fenomenet, återger och analyserar journalisten Jack Werner den mest skrämmande och intressanta creepypasta internet har att erbjuda. Resultatet är lika mycket ett stycke högaktuell folklivsforskning som en samling hårresande spökhistorier.

Hans bok kommer att läsas med igenkännande av den unga generation som redan har upptäckt vad som händer på nätet, men den är av intresse för alla som vill få en inblick i dagens medialandskap, skriver Bengt af Klintberg i bokens förord.

Jack Werner, född 1989, är journalist med inriktning på internet. Han är sociala medier-redaktör på Metro och krönikör i Internetworld. Han har även arbetat på Sveriges Radio och var med och grundade nyhetsbloggen Ajour.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Creepypasta : spökhistorier från internet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Fängslande historier
  Vinielle, 5 april 2017

  Personligen är jag ett stort fan av Jacks podd, creepypodden, och var därför väldigt glad när han släppte en bok med samma tema, vandringssägner och spökhistorier från internet. Historierna är spännande, läskiga och fängslande. Imellanåt kunde jag tycka att författarens granskningar av historierna kunde vara lite långa, vilken gjorde att jag bara skummade igenom dem, då jag hellre ville läsa om historierna i sig! Men trots det så är detta en bok för alla oss som tycker om att läsa om lite läskigheter. Hoppas på flera böcker i samma stil!

 2. Intresssant bok
  Kungen, 10 augusti 2016

  Jag tycker den här boken är intressant och välskriven. Många bra och olika infallsvinklar på fenomenet.

  Lite tråkigt dock att en del av historierna finns på podden.

  Rekommenderas

 3. Fantastisk!
  Amanda, 19 januari 2015

  Bra skriven, fruktansvärt intressant och älskar att han verkar ha researchat som en tok i flera år. Ger mig både kalla kårar och inspirationen till att själv fortsätta sökandet i världen av creepypastas.

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Creepypasta : spökhistorier från internet