Fattigfällan (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2016-07-26
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Edenvik, Josefine (form) / Grandin, Elina (form)
Dimensioner
215 x 140 x 15 mm
Vikt
400 g
SAB
Oh
ISBN
9789170378799
Fattigfällan (inbunden)

Fattigfällan

(23 röster)  |  Läs 6 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-07-26
198
 • Skickas inom 3-6 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Finns även som
Visa alla 7 format & utgåvor
"Det är så välskrivet och så viktigt att den här boken borde bli en grundbok i ekonomi för alla svenskar." Dagens Nyheter

"En av årets viktigaste böcker" Gotlands Tidningar

"Fattigfällan är en bok som skulle kunna bli politisk dynamit om nån tar upp den till diskussion, om nån tar människorna det handlar om på allvar - förr eller senare kan det vara vem som helst av oss." Åsa Linderborg, Aftonbladet

VI SVENSKAR TROR gärna att det finns ett tryggt skyddsnät om något händer. Socialförsäkringar och inte minst socialtjänsten ser till att inga blir vräkta eller behöver svälta. Men sanningen är att alltfler glider igenom skyddsnätet, att socialtjänsten på många platser havererat totalt och att den växande skaran fattiga i Sverige möter ett system som misstänkliggör och kontrollerar dem, snarare än att erbjuda hjälp. >/p>

Beata har en ordentlig utbildning, en fin lägenhet och har själv uppfostrat fyra barn utan att någonsin vara sen med en enda räkning. Visst, hon har aldrig haft det fett, men hon har blivit expert på att hushålla med sina tillgångar, tagit knäck efter knäck och aldrig varit rädd för att ta i. Hur kunde det bli så att hon som alltid varit så kompetent till sist är en av dem som köar utanför Frälsningsarméns matutlämning? Som tar dyra sms-lån och pantsätter sina smycken för att inte bli vräkt. Det enda misstaget hon begick var att bli långvarigt sjuk.

I Fattigfällan får vi följa Beatas kamp med socialen och hennes strävan efter att försöka få en stunds trygghet för att orka bli frisk innan det är för sent. Beata är ett fiktivt exempel på alla de som farit illa när olyckan varit framme, men allt som händer henne i boken är baserat på verkliga händelser.

"Fattigfällan är inte bara viktig och upprörande, den är också lättläst och spännande. En bok som jag rekommenderar."
Mösstanten, bokblogg
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Fattigfällan
 2. +
 3. Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

De som köpt den här boken har ofta också köpt Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis ... av Andreas Cervenka (inbunden).

Köp båda 2 för 407 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Fattigfällan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Välfärden dinns inte längre
  Dhana Deshnoor, 28 mars 2019

  Fattigfällan av Charlotta von Zweigbergk är en dokumentär skräckroman om hur Folkhemmet Sverige är dött och begravet och det bara är minnet hur det en gång var som är kvar. Det finns inget socialt skyddsnät längre, maskorna är för stora, folk faller igenom alldeles för lätt!

  Vi möter Beata som är ett typexempel på denna nya grupp fattiga i Sverige, de som inte har missbruksproblem eller psykisk sjukdom i bagaget, utan bara råkat hamna på samhällets bakgård pga långvarig sjukdom ell... Läs hela recensionen

 2. Flera bra poänger!
  Maria, 16 april 2018

  Boken har flera bra poänger och bitvis är den mycket välskriven. Tyvärr dras betyget ner på grund av att Beata framställs som så otroligt flat och med lite för mycket offermentalitet. Hon kan inte skaffa minsta sak till jul och hon kan inte lägga ens en hundralapp på en skuld - för hon lever ju på socialbidrag!!

  Tyvärr gör den framställningen att stigmatiseringen av fattiga som flata och utan handlingskraft ökar och det är synd! Bokens starkaste sidor är skildringarna av vardagssituationer. De är ofta riktigt bra.

 3. Ödmjukhet.
  Hans Edvin Eklund, 14 januari 2017

  Känner mig ödmjuk efter att ha läst boken // Från Grands fattigveranda till sidan 256. Önskar författaren lycka till år 2017 och framåt .

 4. Årets viktigaste bok!
  Maria, 13 november 2016

  Jag har talat om den här boken med alla jag känner. Mycket viktig bok 2016 som även våra politiker bör läsa. Kanske en bra julklapp i Riksdagen? Jag har själv gått igenom tre tunga år med utförsäkring och oförståelse från myndigheter. Har tappat all min tilltro till nuvarande system. Önskar en granskning av domstolsväsendet också, för något är fel när lagen säger en sak och myndighetspersoner gör en helt annan bedömning baserat på egen uppfattning i ärendet. KÖP!

 5. under huden

  Denna bok är inte lätt att läsa, den kryper under huden. Men den känns mycket viktig! Särskilt för ensamföretagare och förstås alla som tror att företagare skär guld......eller att våra skyddsnät är lätta att nyttja när det gäller.

 6. En riktig ögonöppnare!
  Emma, 19 september 2016

  Det är ett mycket intressant och aktuellt ämne som verkligen behöver lyftas i dagens Sverige. Jag har verkligen ifrågasatt mina tidigare tankegångar sedan jag läst den här boken.

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Charlotta Von Zweigbergk