Att gestalta en region : källornas strategier och mediernas föreställningar om Öresund (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Centrum för Danmarksstudier
Antal sidor
244
Utgivningsdatum
2004-04-01
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
235 x 160 x 20 mm
Vikt
660 g
SAB
Bs-c,Nbz Öresundsregionen
ISBN
9789170610080

Att gestalta en region : källornas strategier och mediernas föreställningar om Öresund

Inbunden,  Svenska, 2004-04-01
152
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
När Öresundsbron invigdes år 2000 nådde förväntningarna på dansk-svensk integration sin kulmen. Prognoser och framtidsspekulationer haglade. Nyhetsbrev, reklamkampanjer, webbplatser och konferenser producerades på löpande band. Öresundsbron förenade Öresundsregionen. Öresundsregionen förenade skåningar och själlänningar. Tillsammans skulle de forna broderfolken skapa en gemensam transnationell identitet.

Massmedierna hade och har en central roll för denna process, dels genom sina retoriska berättelser om Öresundsregionen, dels genom ett stort antal satsningar på nya medier med Öresund som marknad. Mediernas gestaltningar är beroende av en mängd olika faktorer. I denna avhandling analyseras särskilt vilken betydelse professionella källor har haft. Under de senaste decennierna har alltfler samhällsaktörer insett journalistikens betydelse för opinionsbildning och förtroendeskapande, samtidigt som medieföretag blivit alltmer marknadsstyrda och utsatta för konkurrens. Genom välgenomtänkta PR-strategier utmanar företag, myndigheter och andra organisationer journalistikens beskrivningsprivilegium.

I avhandlingen analyseras dels vilka strategier som använts för att gestalta och konstruera Öresundsregionen, dels de föreställningar som dominerat i den regionala dagspressen. Den senmoderna samhällsutvecklingen och dansksvenska massmediestrukturen utgör sammanhang.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Att gestalta en region : källornas strategier och mediernas föreställningar om Öresund
  2. +
  3. Tillsammans : människan som människans räddning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tillsammans : människan som människans räddning av Lasse Berg (inbunden).

Köp båda 2 för 281 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jesper Falkheimer

Övrig information

Falkheimer analyserar dels vilka strategier som använts för att gestalta och konstruera Öresundsregionen, dels de föreställningar som dominerat i den regionala dagspressen. Den senmoderna samhällsutvecklingen och den dansksvenska massmediestrukturen utgör ramen kring hans undersökning.