Nordisk katolicism : Katolsk mission och konversion i Danmark i ett nordiskt perspektiv (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Centrum för Danmarksstudier
Antal sidor
454
Utgivningsdatum
2005-10-01
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
235 x 165 x 45 mm
Vikt
1040 g
SAB
Ckb
ISBN
9789170610127
Nordisk katolicism : Katolsk mission och konversion i Danmark i ett nordiskt perspektiv (inbunden)

Nordisk katolicism : Katolsk mission och konversion i Danmark i ett nordiskt perspektiv

(2 röster)
Inbunden Svenska, 2005-10-01
149
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Den katolska missionsoffensiv som satte in i mitten av 1800-talet riktade sig också mot Skandinavien, där man i skydd av den liberaliserade religionslagstiftningen kunde bygga upp ett nät av församlingar och missionsstationer med skolor och sjukhus. Missionsverksamheten var särskilt framgångsrik i Danmark där det sedan 1849 rådde i det närmaste total religionsfrihet. Kring sekelskiftet 1900 konverterade mellan 200 och 300 danskar årligen till den katolska kyrkan, och många församlingar bestod nästan uteslutande av konvertiter. Bland dessa konvertiter fanns många kända kulturpersonligheter, men majoriteten var helt vanliga nordbor. Vad var det som fick människor att söka sig till och konvertera till den katolska kyrkan? Hur beskrivs och motiveras dessa konversioner? Och fanns det några konventioner för hur en konversion skulle gå till?

Det är dessa frågor som står i fokus i Nordisk katolicism, som utifrån konversionsberättelser, enkäter, missionsrapporter och debatter ger en färgstark och mångfasetterad bild av katolsk mission och konversion i Norden. Samtidigt tydliggörs spänningsförhållandet mellan katolska och nordiska värderingar. In på 1960-talet framställdes katolicismen ofta som ett hot mot nordisk identitet och nordiska värden. Den rollen har numera övertagits av islam. För den som idag väljer att konvertera till den katolska kyrkan framstår detta steg därmed inte lika drastiskt som tidigare. I boken analyseras orsakerna till denna förändring, vilka konsekvenser de fått för den katolska konversionsdiskursen och vilka skillnader och likheter som finns mellan katolska konversioner då och nu.

Yvonne Maria Werner är professor i historia vid Lunds universitet. Hennes specialområde är katolicismens historia i Norden.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Nordisk katolicism : Katolsk mission och konversion i Danmark i ett nordiskt perspektiv
  2. +
  3. Hela världen väntar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hela världen väntar av Anders Sjöberg (häftad).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Yvonne Maria Werner

Övrig information

Den katolska missionsoffensiv som satte in i mitten av 1800-talet var särskilt framgångsrik i Danmark, där det sedan 1849 rådde i det närmate total religionsfrihet. In på 1960-talet framställdes katolicismen ofta som ett hot mot nordisk identitet och nordiska värden. Den rollen har numera övertagits av islam. I boken analyseras skillnader och likheter mellan katolska konversioner då och nu. Jämförelser görs även med konversioner till islam i dagens nordiska samhälle.