Älskad och förnekad - Flickboken i Sverige 1945-65 (kartonnage)
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Serie
Skrifter utgivna av Svenska barnboksinstitutet (del 92)
Antal sidor
503
Utgivningsdatum
2006-10-01
Upplaga
1
Förlag
Makadam förlag
Illustrationer
ill.
Dimensioner
250 x 180 x 50 mm
Vikt
1385 g
SAB
Gc.092,Gc.55
ISBN
9789170610318
Älskad och förnekad - Flickboken i Sverige 1945-65 (kartonnage)

Älskad och förnekad - Flickboken i Sverige 1945-65

flickboken i Sverige 1945¿65

Kartonnage,  Svenska, 2006-10-01
299
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
"Flickböcker", vad är det egentligen? Numera en avfärdande benämning på vad som ofta hävdas vara en sämre sorts litteratur från förr, med trång horisont och förutsägbara intriger. Men fram till mitten av 1960-talet användes denna etikett på ett självklart vis för de ungdomsböcker som riktade sig till enbart flickor, däribland böckerna om Kulla-Gulla och många andra kända och älskade figurer. Litteraturforskaren Birgitta Theander vid Lunds universitet har läst och analyserat 1022 flickböcker som utkom i Sverige 1945--65, och hennes engagerade beskrivning av genren återspeglas i avhandlingens titel: Älskad och förnekad.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Älskad och förnekad - Flickboken i Sverige 1945-65
  2. +
  3. Flyktighet som bevarar : studier i Lars Englunds lyrik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Flyktighet som bevarar : studier i Lars Englund... av Pär-Yngve Andersson (inbunden).

Köp båda 2 för 548 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Birgitta Theander

  • Hänförande hus : hemmet i 1900-talets flicklitteratur

    Birgitta Theander

    Vad betyder hemmet? Inom feminismen betraktas hemmet ofta som instängt och hindrande -- en tvångströja för kvinnan. Och rent allmänt finns en etablerad syn på hemmet som en omgärdad och stillastående motpol till det brusande livet ute i världen. M...

  • Till arbetet! Yrkesdrömmar och arbetsliv i flickboken 1920-65

    Birgitta Theander

    Vad gjorde de egentligen, hjältinnorna i forna tiders flickböcker? Satt de passivt och väntade på att bli gifta? Nej, de arbetade. Många skaffade sig ett yrke och försörjde sig själva. Litteraturvetaren Birgitta Theander har undersökt alla flickbö...

Övrig information

Plötsligt försvann flickboken.

Det var i mitten av 1960-talet, när hela samhället skulle förändras. Ivriga debattörer hävdade att den traditionella uppdelningen i flick- och pojkböcker var otidsenlig och olämplig. I jämlikhetens namn borde alla ungdomsböcker vara könsneutrala och vända sig gemensamt till både flickor och pojkar. Så flickboken, en genre med hundraåriga anor, försvann.

Det märkliga är att den också försvann ur historien. Av handböcker och översiktsverk får man uppfattningen att flickboken efter andra världskriget antingen inte fanns, eller var en tynande litteraturspillra ¿ menlös, idyllisk och -schablonartad.
Men flickboken var inte alls tynande under perioden 1945¿65. Tvärtom ökade genren både i omfång och anseende, och här finns många intressanta författarskap och utvecklingslinjer. Perioden var i själva verket en guldålder för flickboken.

Birgitta Theander, litteraturvetare vid Lunds universitet, har inventerat genren och funnit över tusen flickbokstitlar från denna tid. Hennes avhandling bygger på en analys av alla dessa böcker, inte bara ett fåtal s.k. typiska exemplar, vilket framkallar en helt ny bild av genren. Som en röd tråd löper också genom framställningen en vilja att förstå och visa fram det som man på 60-talet inte ville se: att flickboken hade något speciellt att ge sina läsarinnor.