Ett fåfängt arbete : möten med modeller i den svenska modeindustrin (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
208
Utgivningsdatum
2007-12-01
Förlag
Makadam förlag
Illustratör/Fotograf
Annie Boberg
Dimensioner
205 x 155 x 15 mm
Vikt
400 g
SAB
Ihk
ISBN
9789170610455

Ett fåfängt arbete : möten med modeller i den svenska modeindustrin

Häftad,  Svenska, 2007-12-01
141
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Du ska ha stark fysik. Du måste vara positiv. Du måste ha lite jäklar anamma om man säger. Du måste stå på dig, ändå måste du vara ödmjuk och lyssna på kunden för du får inte ha egna åsikter. Du är en klädhängare punkt slut."

Så beskrivs modellyrket av en person som arbetat i branschen sedan 1960-talet.
Den på en gång glamourösa och slitsamma vardagen för dagens "klädhängare" undersöks i denna socialantropologiska avhandling. Ann Frisell Ellburg har bedrivit fältarbete bland kvinnliga och manliga modeller verksamma på 2000-talet i Stockholm. Hennes skildring visar hur modellerna förhåller sig till branschens frestelser om resor, upplevelser, rikedom och kändisskap, och hur drömmarna krockar med besvikelserna över oavlönade eller uteblivna uppdrag.

Modellerna är varor på en sexualiserad marknad. Ett viktigt tema för undersökningen är hur kvinnliga modeller hanterar detta genom att sätta gränser för sin respektabilitet. Manliga modellers position i en både homofob och feminint kodad bransch är ett annat tema. Med sina krav på kroppslig perfektion och flexibilitet upplevs modellyrket som både utlämnande och krävande, och många modeller talar om behovet av en mask eller yrkespersona som skydd för det egna jaget. Genom hela studien löper en diskussion om betydelsen av autenticitet i detta på flera sätt fåfänga arbete.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ett fåfängt arbete : möten med modeller i den svenska modeindustrin
  2. +
  3. Vem dödade min fotboll? : en uppgörelse med världens mest älskade sport

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vem dödade min fotboll? : en uppgörelse med vär... av Simon Bank (inbunden).

Köp båda 2 för 340 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »