Skåne i Danmark : en dansk historia till 1658 (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Serie
Centrum för Danmarksstudier (del 16)
Antal sidor
126
Utgivningsdatum
2008-02-01
Upplaga
1
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
212 x 137 x 12 mm
Vikt
240 g
SAB
Kda
ISBN
9789170610462
Skåne i Danmark : en dansk historia till 1658 (häftad)

Skåne i Danmark : en dansk historia till 1658

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2008-02-01
143
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Vad hade hänt om Skåne, Halland och Blekinge aldrig blivit svenska på 1600-talet, utan fortsatt vara delar av Danmark? Hur hade dansk historia då berättats? Skånelandskapen utgjorde Östdanmark under lång tid, från sen vikingatid till Roskildefreden 1658. Men deras äldre historia försvinner ofta i Sydsverige. I skolorna, ända upp på universitetsnivå, läser man svensk historia och slår med stor nit ihjäl kungar i Mälardalen under medeltiden utan att ägna den dramatiska danska historien vid samma tid någon nämnvärd uppmärksamhet, trots att den till stor del utspelade sig i Skånelandskapen. Också i Danmark utgår historieskrivningen i hög grad från de moderna statsgränserna. När Lundahistorikern Harald Gustafsson sätter in en del av nationalstaten Sveriges historia i en annan nationalstats historia blir det en nyttig provokation mot både svensk och dansk nationalism. Men det finns också god saklig grund för att lära sig mer dansk historia i södra Sverige, eftersom så mycket som man ser här -- Varbergs fästning, Glimmingehus, småstädernas gatunät och så vidare -- faktiskt har rötter i dansk tid. Genom det danska perspektivet på Skåne får Öresundsområdet en väsentlig roll. Under en stor del av dansk historia utgjorde östra Själland och västra Skåne tyngdpunkten i Danmark, politiskt, kulturellt och ekonomiskt. Att fokusera på Skåne i Danmark betyder i någon mån också att fokusera på hela Öresundsområdets betydelse.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Skåne i Danmark : en dansk historia till 1658
  2. +
  3. Efter Roskildefreden 1658 : Skånelandskapen och Sverige i krig och fred

De som köpt den här boken har ofta också köpt Efter Roskildefreden 1658 : Skånelandskapen och... av Hanne Sanders (häftad).

Köp båda 2 för 286 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Skåne i Danmark : en dansk historia till 1658. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Skåne i förvandling
    Gunvor Andersson, 28 mars 2017

    En intressant bok om en tid som sällan nämns i svensk historiebeskrivning. Välskriven med ett språk som är lättförståeligt. Rekommenderas till alla som har intresse av att lära sig mer om Skånes särart som landskap.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Harald Gustafsson