Allt annat än allvar : den komiska kvinnliga grotesken i svensk samtida skrattkultur (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
299
Utgivningsdatum
2008-11-14
Upplaga
1
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
225 x 155 x 27 mm
Vikt
660 g
SAB
Ohja,G.0971
ISBN
9789170610578
Allt annat än allvar : den komiska kvinnliga grotesken i svensk samtida skrattkultur (häftad)

Allt annat än allvar : den komiska kvinnliga grotesken i svensk samtida skrattkultur

Häftad Svenska, 2008-11-14
207
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
 • Köp nu, betala sen med
- Jag kan få på tafsen när jag blir för grotesk. Jag får till exempel inte lägga handen på skötet och jucka till. Om en man gör det blir det roligt, om en kvinna gör det vulgärt. Vi kvinnor förväntas ha så mycket mer respekt för könet och kroppen.

Så säger skådespelaren Maria Lundqvist som spelar huvudrollen i den svenska situationskomedin Sally. Vad har den drastiska figuren Sally gemensamt med komikerparet Åsa och Gertruds vassa radiosketcher och de dansanta transorna i Prideparaden? De är alla exempel på svensk samtida skrattkultur, de har alla ett formspråk som med karnevalens överdrift och egensinnighet gör att gängse ordning kring kön, kropp och sexualitet rister betänkligt.

Kring dessa tre sammanhang, olika till form och innehåll, kretsar kultur- och genusvetaren Anna Lundbergs avhandling. Utifrån Michail Bachtins begrepp skrattkultur behandlar Lundberg det som med ett feministiskt och queert öga är livsviktigt men som inte får plats eller vill rymmas i den maskulint konnoterade allvarskulturen. Via närläsning av komikens lustfyllda moment och dess överdrivna, groteska, och närgångna kroppar vill Lundberg vidga vad som betraktas som politik och politiskt uttryck, kopplat till kön, kropp och sexualitet. Allvarets inslag och närvaro om förhandlas och förvandlas på skrattkulturens premisser. På så sätt tar den här boken avstamp i allt annat än allvar.

Anna Lundberg är född 1969 och verksam vid Tema Genus vid Lin köpings universitet. Allt annat än allvar är hennes doktorsavhandling.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Allt annat än allvar : den komiska kvinnliga grotesken i svensk samtida skrattkultur
 2. +
 3. Smittans tid : en författares vittnesmål från pandemins frontlinje

De som köpt den här boken har ofta också köpt Smittans tid : en författares vittnesmål från p... av Paolo Giordano (häftad).

Köp båda 2 för 356 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anna Lundberg

 • Starka fötter

  Jari Ketola, Anna Lundberg

  I Starka fötter får du ta del av en mängd övningar för att stärka dina fötter. Läs om vanliga besvär i fötterna och hur du kan träna för att förhindra dem. Starka fötter har blivit ett av SISU Idrottsböckers mest populära material. I den här omarb...