Inte den typ som gifter sig? Feministiska samtal om äktenskapsmotstånd (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Linköping studies in arts and science (del 468)
Antal sidor
357
Utgivningsdatum
2008-12-05
Upplaga
1
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
238 x 170 x 28 mm
Vikt
680 g
SAB
Oac-c,Ohja:d
ISBN
9789170610592
Inte den typ som gifter sig? Feministiska samtal om äktenskapsmotstånd (häftad)

Inte den typ som gifter sig? Feministiska samtal om äktenskapsmotstånd

Häftad, Svenska, 2008-12-05
255
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Julklapp? Beställ boken senast onsdag 20 december kl. 22:30 med "Snabb frakt" för leverans innan julafton - Läs mer
I dagens Sverige är det ingen synd att vara ogift, men många verkar tycka att det är synd om man inte gifter sig. De allra flesta menar nog att äktenskap ska ingås av fri vilja. Ändå är det märkligt svårt att säga att man inte vill gifta sig. Idén om äktenskapet är stark och förförisk. Trots att äktenskapskritik länge varit en kärnfråga för feminismen har den på senare tid fått stå tillbaka för kampen för homosexuellas rätt att gifta sig. Den här avhandlingen handlar om rätten att inte gifta sig och om olika former av kritik som man kan rikta mot äktenskapet.

Anna Adeniji gör nedslag i samtidskulturen och diskuterar bland annat webbsajten Bröllopstorget, tv-serien Sex and the City, hur skvallerpressen skriver om kändisparet Angelina Jolie och Brad Pitt, och vad som hände i bloggosfären när Feministiskt initiativ la fram ett förslag om en ny samlevnadsbalk. Hennes analyser baseras på intervjuer med kvinnor som inte vill gifta sig. Adeniji vågar tänja på avhandlingsformen och låter sina informanter komma till tals bland annat via en fiktiv ramberättelse, men karaktärer som utmanar både samhällets normer och varandra. Fram växer en komplex bild av hur populärkultur, media, lagstiftning och levda erfarenheter knyts samman och skapar flera olika, ibland motsägelsefulla, perspektiv på frågan om äktenskap.

Anna Adeniji (f. 1977) är genusvetare, verksam vid Tema Genus, Linköping universitet. Hon har bland annat publicerat artiklar i tidskriften Bang och var medlem i det feministiska musikprojektet MJMPropaganda. Inte den typ som gifter sig? Feministiska samtal om äktenskapsmotstånd är hennes doktorsavhandling.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Inte den typ som gifter sig? Feministiska samtal om äktenskapsmotstånd
  2. +
  3. Rundgång : genus och populärmusik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rundgång : genus och populärmusik av Hillevi Ganetz, Anna Gavanas, Hasse Huss, Ann Werner (häftad).

Köp båda 2 för 425 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Inte den typ som gifter sig? Feministiska...