Märkt av det förflutna? : minnesproblematik och minnesestetik i den svenska 1900-talsromanen (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
246
Utgivningsdatum
2009-11-05
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
223 x 155 x 20 mm
Vikt
540 g
SAB
Gc.01
ISBN
9789170610714
Märkt av det förflutna? : minnesproblematik och minnesestetik i den svenska 1900-talsromanen (häftad)

Märkt av det förflutna? : minnesproblematik och minnesestetik i den svenska 1900-talsromanen

Häftad Svenska, 2009-11-05
179
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Kan levereras innan jul!
I Cecilia Petterssons litteratur vetenskapliga avhandling Märkt av det förflutna? riktas sökarljuset mot vilket märkligt och paradoxalt fenomen minnet är: flyktigt och bedrägligt men samtidigt kraftfullt och helt centralt i våra liv. Avhandlingen tar sin utgångspunkt i det stora intresse för minnet som präglar 1990-talets konst, litteratur, film, samhällsdebatt och vetenskapliga forskning. Genom att studera fem svenska romaner (Kapten Nemos bibliotek av P.O. Enquist, Musselstranden av Marie Hermanson, Nästa som rör mig av Bodil Malmsten, Dom av Cilla Naumann och Medan tiden tänker på annat av Niklas Rådström) och ett antal för det sena 1900-talet centrala minnesteorier undersöker Cecilia Pettersson hur vi idag föreställer oss minnet. Hon visar att det framför allt är de problematiska aspekterna av minnet som varit i fokus på senare år svårigheterna att minnas och minnets brister och tillkortakommanden. Men i Märkt av det förflutna? modifieras också denna bild genom att den idag mer undanskymda frågan om minnets betydelse och funktion i människans liv lyfts fram.

Cecilia Pettersson visar att det i vår samtid pågår en kamp om hur minnet bäst ska förstås. I den vetenskapliga teoribildningen framställs minnet som skört, bristfälligt och opålitligt medan det i den samtida skönlitteraturen beskrivs på ett mer tvetydigt och mångfacetterat sätt.

Cecilia Pettersson, född 1974, är verksam som litteraturvetare vid Göteborgs universitet. Hon har även en examen i kulturvetenskap och har bland annat arbetat som teaterproducent. Märkt av det förflutna? är hennes doktorsavhandling.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Märkt av det förflutna? : minnesproblematik och minnesestetik i den svenska 1900-talsromanen
 2. +
 3. Biblioterapi : hälsofrämjande läsning i teori och praktik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Biblioterapi : hälsofrämjande läsning i teori o... av Cecilia Pettersson (inbunden).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Cecilia Pettersson

 • Biblioterapi : hälsofrämjande läsning i teori och praktik

  Cecilia Pettersson

  Kan vi må bättre genom att läsa litteratur? Vilken litteratur i så fall? Och hur går det egentligen till att läsa i hälsofrämjande eller personlighetsutvecklande syfte? Frågorna utgör utgångspunkter i det första större verket om biblioterapi på sv...

 • Liv, lust och litteratur : festskrift till Lisbeth Larsson

  Kristina Hermansson, Christian Lenemark, Cecilia Pettersson

  Kan man äta litteratur? Hur betraktas unga kvinnors läsning 2014? Vilken roll spelar feminism i tecknade serier? Vad handlar barnboksklassikern Madicken egentligen om? Det är några av de frågor som diskuteras i de tjugo¿nio texterna i Liv, lust oc...