"Mitt hems gränser vidgades" : en studie i den kulturella skandinavismen under 1800-talet (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Centrum för Danmarksstudier (del 23)
Antal sidor
282
Utgivningsdatum
2010-01-19
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
235 x 180 x 25 mm
Vikt
86 g
SAB
Nb
ISBN
9789170610721
"Mitt hems gränser vidgades" : en studie i den kulturella skandinavismen under 1800-talet (inbunden)

"Mitt hems gränser vidgades" : en studie i den kulturella skandinavismen under 1800-talet

Inbunden Svenska, 2010-01-19
154
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Under hela 1800-talet pågick ett arbete för närmare kulturella förbindelser mellan Sverige, Norge och Danmark. Det var ett nytt sätt att se på grannländerna: man betonade likheterna i språk och historia istället för att fokusera på krig och gamla oförrätter. För vissa kom skandinavismen att få ett politiskt mål, en union. Men för det stora flertalet stod det kulturella samarbetet i centrum. Många, exempelvis H.C. Andersen, upplevde att hemlandet blev större, man kände släktskap med de andra skandinaviska länderna. Språkligt var målet att översättningar så småningom inte skulle behövas.
Målen uppnåddes inte, men den samkänsla man medvetet försökte upparbeta kom att prägla hela seklet, och inte minst 1880-talets litterära samarbete. I »Mitt hems gränser vidgades« skildrar Kari Haarder Ekman hur skandinavismen var en gemensam kulturell faktor att förhålla sig till för författare i Skandinavien. Hon undersöker hur skandinavistiska idéer kom till uttryck hos författare som C.J.L. Almqvist, H.C. Andersen, Fredrika Bremer, Bjørnstjerne Bjørnson och även Georg Brandes. Med hjälp av ett mycket stort material ges här en annan bild än den traditionella, som har varit knuten till de politiska idéerna. Skandinavismen var som kulturellt projekt både lyckat och mycket omfattande, och kom att bli en viktig faktor bakom det moderna genombrottet i Norden mot slutet av 1800-talet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. "Mitt hems gränser vidgades" : en studie i den kulturella skandinavismen under 1800-talet
  2. +
  3. Flytande gränser : Dansk-svenska förbindelser efter 1658

De som köpt den här boken har ofta också köpt Flytande gränser : Dansk-svenska förbindelser e... av Greger Andersson, Lars Berggren, Anna Maria Blennow, Martine Cardel Gertsen, Gunilla Hermansson (inbunden).

Köp båda 2 för 303 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »