Insikt och närvaro : akademiska kontemplationer kring buddhism, meditation och mindfulness (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
323
Utgivningsdatum
2011-05-12
Upplaga
1
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
230 x 172 x 25 mm
Vikt
671 g
SAB
Cmec.04,294.34435
ISBN
9789170610950
Insikt och närvaro : akademiska kontemplationer kring buddhism, meditation och mindfulness (häftad)

Insikt och närvaro : akademiska kontemplationer kring buddhism, meditation och mindfulness

(3 röster)
Häftad Svenska, 2011-05-12
199
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Bilden av buddhism som en introspektionens och fridens religion har i mångt och mycket präglats av kolonisatörernas, teosofernas, de tidiga västerländska akademikernas och konvertiternas egna tolkningar och framställningar. Det finns därför, bland både meditationslärare och allmänhet, en tendens att betrakta meditation som något a-historiskt -- det ses som själva hjärtat i buddhistiska traditioner, något som kan isoleras från sitt religiösa sammanhang för att sedan läras ut i en sekulär inramning. Meditation har därigenom kommit att bli det enskilt viktigaste inslag med vilket buddhistiska traditioner bidrar till de nya former av andlighet och religiositet som den svenska majoritetsbefolkningen kommer i kontakt med.

Numera återfinns meditation också i de olika terapiformer vilka erbjuds inom sjukvården. De mindfulnessbaserade terapierna har snabbt ökat i popularitet de senaste åren. Boken Insikt och närvaro ger en bred och rik skildring av nutida buddhistisk insiktsmeditation (vipassana), dess historiska förutsättningar samt hur meditation tagits emot i religiösa och sekulära sammanhang i Sverige. Förutom att bidra till förståelsen av och för nya buddhistiska rörelser, buddhistisk meditation och religionsbyten i det nutida svenska samhället, vill studien medverka till att fördjupa diskussionen kring mindfulness. I den rollen kan Insikt och närvaro tjäna som reflektionsunderlag för psykologer och andra som är verksamma inom den medicinska sektorn, där mindfulnessbaserade terapier introducerats.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Insikt och närvaro : akademiska kontemplationer kring buddhism, meditation och mindfulness
  2. +
  3. Vägen till kontemplation

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vägen till kontemplation av Thomas Merton (inbunden).

Köp båda 2 för 416 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Katarina Plank

  • Mindfulness

    Katarina Plank, Katarina Plank

    Mindfulness har snabbt ökat i popularitet de senaste åren, mycket tack vare den legitimitet som internationell forskning om arbetssättet bidragit till. I Sverige har mindfulness kommit att få stort genomslag i vården i form av olika behandlingsmet...

Bloggat om Insikt och närvaro : akademiska kontempla...