Historiens hemvist I : den historiska tidens former (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Historiens hemvist (del 1)
Antal sidor
493
Utgivningsdatum
2016-09-19
Förlag
Makadam förlag
Medarbetare
Gustafsson Chorell, Torbjörn (förf.) / Helgesson, Stefan (förf.) / Hornborg, Alf (förf.) / Jackson, Peter (förf.) / Jordheim, Helge (förf.) / Karlholm, Dan (förf.) / Lindén, Claudia (förf.) / Meretoja, Hanna (förf.) / Määttä, Jerry (förf.) / Olsson, Anders (förf.) / Redin, Johan (förf.) / Ruin, Hans
Dimensioner
240 x 162 x 35 mm
Vikt
1178 g
SAB
K:d
ISBN
9789170612008
Historiens hemvist I : den historiska tidens former (häftad)

Historiens hemvist I : den historiska tidens former

Häftad,  Svenska, 2016-09-19
259
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vi lever alla omgivna av ett förflutet som på olika sätt påverkar nuet. Men hur ska vi förstå det förflutnas fortsatta verkan och närvaro i samtiden? Inom historieteori diskuterades länge frågan om vi kan veta något med säkerhet om det förflutna. Men under senare decennier har intresset snarare riktats mot de olika sätt på vilka det förflutna finns kvar och formar de efterkommande. En dåtidsorienterad historieskrivning har fått ge plats åt en som rör sig i relationer mellan olika tidsliga dimensioner.
I takt med att den historiska tiden historiseras väcks nya frågor: Är det meningsfullt att tala om en sammanhängande fortskridande tid eller bör vi snarare tänka oss flera parallella, multipla och korsande tider? Hur ska vi förstå historisk tid efter att framstegstanken själv alltmer kommit att framstå som en konstruktion? Frågor om vår egen plats i ett historiskt landskap öppnar för nya sätt att tänka det historiska och att historisera, där genealogiska, arkeologiska, dekonstruktiva, konstellativa och andra former av motläsningar tycks öppna nya och olikartade dörrar till det förflutna, i dess skilda gestalter och verkligheter.
"Den historiska tidens former" är den första fristående delen i trebandsverket "Historiens hemvist". Den samlar nitton forskare inom skilda ämnen som behandlar frågor om historiens slut, hemsökelser och gengångare, döda och odöda, postapokalyps och messianism, exil, narrativitet och genealogi, polytemporalitet, anakronism och tidens mångfaldigande. Sammantaget bidrar den till att ge nya kartor över det samtida historiska medvetandet i dess struktur och förvandling.
Volymen är redigerad av Victoria Fareld, forskare i idéhistoria vid Stockholms universitet, och Hans Ruin, professor i filosofi vid Södertörns högskola, båda knutna till forskningsprogrammet "Tid, minne, representation".
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Historiens hemvist I : den historiska tidens former
  2. +
  3. Historiens hemvist I-III (i gördel)

De som köpt den här boken har ofta också köpt Historiens hemvist I-III (i gördel) av Hans Ruin (häftad).

Köp båda 2 för 763 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »