Historiens hemvist III : minne, medier och materialitet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Historiens hemvist (del 3)
Antal sidor
453
Utgivningsdatum
2016-09-19
Förlag
Makadam förlag
Medarbetare
Hegardt, Johan (förf.) / Henningsen, Anne Folke (förf.) / Huss, Markus (förf.) / Liljefors, Max (förf.) / Lundemo, Trond (förf.) / Muñoz, Adriana (förf.) / Rodell, Magnus (förf.) / Silvén, Eva (förf.) / Skrydstrup, Martin (förf.) / Hegardt, Johan (red.) / Lundemo, Trond (red.) / Laserna, Johan (form
Dimensioner
240 x 162 x 33 mm
Vikt
1087 g
SAB
K:d
ISBN
9789170612022
Historiens hemvist III : minne, medier och materialitet (inbunden)

Historiens hemvist III : minne, medier och materialitet

Inbunden Svenska, 2016-09-19
229
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Historiemedvetandet har skiftat mellan olika tider beroende på sociala, ekonomiska, politiska och teknologiska villkor. Dessa skiften har sin grund i olika historiografiska praktiker, minnestekniker och minnesfunktioner, och historiografin och minnet måste därmed själva historiseras. För att förstå historiemedvetandets förändringar blir det därför avgörande att undersöka vilka medier, tekniker och historiografiska praktiker som har använts för att göra en plats meningsfull genom att tilldela den en historia och därmed göra den minnesbärande. På så sätt kan platsen betecknas som ett monument, ett kulturarv eller en minnesinstitution och därmed skiljas från andra platser. Monumentet och dess gränsdragningar är centrala i hela den västliga estetiken, från skulpturens sockel till måleriets ram, men också i religiösa praktiker, inom institutioner som museet samt i hemmet. Dessa tekniker och praktiker för minnes- och historieproduktion är ofta omdebatterade och sociala, ekonomiska, politiska och teknologiska villkor skapar både möjligheter och sätter gränser för historiemedvetandet under en viss epok så även vår egen.
I "Minne, medier och materialitet", som är den tredje fristående delen i trebandsverket "Historiens hemvist", fokuserar fjorton forskare på minnespolitiska och historiografiska implikationer och mediala praktiker. De utgår från museer, arkiv, litterära och konstnärliga gestaltningar, liksom från rymden, i sina försök att tydliggöra de historiografiska praktikernas påverkan på vårt historiemedvetande och således på vårt sätt att minnas och förstå medier, platser och föremål som minnesbärande "monument".
Volymen är redigerad av Johan Hegardt, docent i arkeologi och forskare vid Institutionen för kultur och lärande, Södertörns högskola, och Trond Lundemo, docent i filmvetenskap vid Institutionen för mediestudier, Stockholms universitet, båda knutna till forskningsprogrammet "Tid, minne, representation".
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Historiens hemvist III : minne, medier och materialitet
  2. +
  3. Själens medium : skrift och subjekt i Nordeuropa omkring 1500

De som köpt den här boken har ofta också köpt Själens medium : skrift och subjekt i Nordeurop... av Thomas Götselius (häftad).

Köp båda 2 för 435 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »