Fabelbruk i svensk tidigmodernitet : en genrehistorisk studie (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
671
Utgivningsdatum
2020-07-28
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
250 x 184 x 53 mm
Vikt
1414 g
SAB
Gc
ISBN
9789170612985
Fabelbruk i svensk tidigmodernitet : en genrehistorisk studie (kartonnage)

Fabelbruk i svensk tidigmodernitet : en genrehistorisk studie

Kartonnage Svenska, 2020-07-28
442
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Fablerna om vargen och tranan, om hunden med köttstycket och om åsnan i lejonhuden var för många svenskar under äldre tid lika välbekanta som de bibliska berättelserna.

Med Fabelbruk i svensk tidigmodernitet öppnar Erik Zillén, docent i litteratur vetenskap vid Lunds universitet, portarna till en rik och idag till stora delar bortglömd genrehistoria. Utgångspunkt för studien är den tidigmoderna kulturens bruksorienterade förhållande till litteratur. Det omfattande textmaterial som undersöks vittnar om att den aisopiska fabeln, en episk kortgenre med rötter i den grekiska antiken, blev föremål för ett intensivt och mångsidigt bruk i Sverige mellan 1530 och 1800. Fabler användes i skolornas språkundervisning, utnyttjades för att förmedla moraliska normer, tjänstgjorde som exempelberättelser i andra texter och kom i takt med den mediala utvecklingen att anlitas i politisk debatt och litterär polemik.

Bokens sju kapitel tecknar en dynamisk helhetsbild av fabelns svenska förflutna. Den övergripande tidslinjen sträcker sig från reformationsskedets traditionsbundna fabelbruk via upplysningsepokens innovativa hantering av fabeln till en genrehistorisk kris runt 1800, då modernitetens paradigmskiften och en ny konstsyn ifrågasatte själva idén om litteraturbruk.

Omslagsbilden visar fabeln "Vargen och tranan", där en trana hjälper en varg få loss ett ben ur halsen, men hennes enda tack är att inte bli ihjälbiten. Sensmoralen lyder, enligt utgåvan 1583, "Onda människor anser sig skänka en välgärning åt dem som de avstår att utföra en illgärning mot".
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fabelbruk i svensk tidigmodernitet : en genrehistorisk studie
  2. +
  3. Kärleksförklaring : subjektiveringens dialektik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kärleksförklaring : subjektiveringens dialektik av Anders Johansson (häftad).

Köp båda 2 för 635 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Erik Zillén

  • Djur, natur och sopretur : perspektiv på barnkulturen i antropocen

    Eva Änggård, Anna Svensson Kundromichalis, Erik Zillén, Meg Rosoff, Sara Myrberg

    Sedan urminnes tider har djuren varit ett självklart inslag i barnkulturen och nästan lika länge har naturen stått som symbol för den goda barndomen. Men på senare år har någonting hänt. Visst förknippas djur och natur fortfarande med glädje, men ...