Den framtida staden (RJ:s årsbox 2020. Staden) (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
RJ s årsbok (del 2020)
Antal sidor
54
Utgivningsdatum
2020-05-27
Förlag
Makadam förlag
Medarbetare
Laserna, Johan (form)
Dimensioner
170 x 120 x 5 mm
Vikt
86 g
SAB
Odgd
ISBN
9789170613159
Den framtida staden (RJ:s årsbox 2020. Staden) (häftad)

Den framtida staden (RJ:s årsbox 2020. Staden)

Häftad Svenska, 2020-05-27
50
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Flygande bilar var länge en typisk del av visionen av den framtida staden. I dag ses bilar snarare som ett problem för urbaniteten än som ett svar på hur städer kan bli hållbara. Den djupt rotade tilltron till den bensindrivna personbilen är bara ett exempel på hur svårt det är att förutse framtidens behov och lösningar. Men stora moderna städer kräver förstås planering, trots ovisshet om inte bara transportmedel utan också bland annat demografi, politisk styrning och energiförsörjning. Hur kan en sådan planering se ut? I detta häfte diskuterar stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle scenarier för framtidens städer och svårigheterna med att planera för det oförutsägbara.

Alexander Ståhle är teknologie doktor i stadsbyggnad och forskare vid Arkitekturskolan KTH. Hans doktorsavhandling från 2008 behandlade förtätning och offentliga rum. 2016 publicerade han boken Alla behöver närhet: Så blir framtidens städer som var resultatet av en framtidsstudie om urbanisering och trafik. Nu arbetar han med forskningsprojektet Smarta gator som ska ta fram en ny svensk gatustandard. Han har som vd drivit konsultföretaget Spacescape i 15 år och där arbetat med stadsplaner i små och stora svenska städer, komplexa planprojekt som Nya Kiruna och Nya Slussen samt utredningsuppdrag för UN Habitat. 2019 startade han den digitala dialogplattformen Placetoplan.

Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) publicerar sedan 2008 en årsbok. Ambitionen med årsböckerna är att ge en bild av kvaliteten och bredden i dagens forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Varje bok behandlar ett övergripande tema med utgångspunkt i den forskning stiftelsen stödjer. År 2020 består årsboken av sex häften, essäer på temat Staden, som tillsammans utgör en årsbox. Den framtida staden är tredje häftet i boxen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den framtida staden (RJ:s årsbox 2020. Staden)
 2. +
 3. Den eviga staden (RJ:s årsbox 2020. Staden)

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den eviga staden (RJ:s årsbox 2020. Staden) av Anna Blennow (häftad).

Köp båda 2 för 100 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Alexander Ståhle

 • Alla behöver närhet

  Alexander Ståhle

  Städer växer allt snabbare. Varför? För att de skapar närhet. Närheten till arbete, vänner och kultur är det som alltid dri- vit städers utveckling. Från de första städerna, där männi- skor färdades till fots, till dagens bilstäder med utspridda f...

 • Closer together : this is the future of cities

  Alexander Ståhle

  Cities are growing faster than ever before, but why? Because they foster proximity. Nearness to work, friends and culture has always been a driving force in urban development, from the first cities in which people walked everywhere to today s car-...