Staden växer fram (RJ:s årsbox 2020. Staden) (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
RJ s årsbok (del 2020)
Antal sidor
59
Utgivningsdatum
2020-10-09
Förlag
Makadam förlag
Medarbetare
Laserna, Johan (form)
Dimensioner
170 x 119 x 5 mm
Vikt
92 g
SAB
Oabba,K
ISBN
9789170613180

Staden växer fram (RJ:s årsbox 2020. Staden)

Häftad,  Svenska, 2020-10-09
29
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I begynnelsen var hushållet -- inte staden. När människan slog sig ner, gjorde man det på gårdar, som på sin höjd bildade byar. Men en stad är något mer än en samling hus eller en handelsplats. Till de första städerna drogs kultur, folk och handel, här frodades möten och konflikter. Vi vet i dag vad som utgör en stad, men vad var det för behov och tankar som fanns bakom de första skandinaviska stadsbildningarna? De kom först under medeltiden, vilket var långt senare än nere på kontinenten. Varför uppstod de då? Och på vilka platser uppstod de? I detta häfte diskuterar Mats Roslund hur livet levdes i Skandinaviens första städer. Han har analyserat stadslivet och vad det betydde att bo i en stad.

Mats Roslund är professor i historisk arkeologi vid Lunds universitet. Han forskar på social identitet och uppkomsten av gemenskaper i det förflutna. Detta teoretiska utgångsläge har lett till studier av slaviska, östersjöfinska, kontinentala och bysantinska förbindelser med Skandinavien under medeltiden. Trälar i det tidigmedeltida samhället, järnåldersboplatsen Uppåkra och Sicilien under bysantinsk-islamisk tid är andra forskningsområden.

Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) publicerar sedan 2008 en årsbok. Ambitionen med årsböckerna är att ge en bild av kvaliteten och bredden i dagens forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Varje bok behandlar ett övergripande tema med utgångspunkt i den forskning stiftelsen stödjer. År 2020 består årsboken av sex häften, essäer på temat Staden, som tillsammans utgör en årsbox. Staden växer fram är sjätte och sista häftet i boxen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Staden växer fram (RJ:s årsbox 2020. Staden)
 2. +
 3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 108 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mats Roslund

 • Triangulering : historisk arkeologi vidgar fälten

  Mats Mogren, Mats Roslund, Barbro Sundner, Jes Wienberg

  Historisk arkeologi är en beteckning för en arkeologi som behandlar perioder med text. Tyngdpunkten läggs på de metodiska möjligheter, som uppstår i samspelet mellan ting och texter, samt, inte att förglömma, även bilder. Den nya definitionen öppn...

 • Mellan slott och slagg

  Ingrid Gustin, Martin Hansson, Mats Roslund, Jes Wienberg

  Universitetslektor, docent Anders Ödman, gick i pension sommaren 2014, efter många års arbete som lärare och forskare i Historisk arkeologi vid Institutionen för arkeologi och antikens historia vid Lunds universitet. Inbjudan till att bidra med en...