Avund : den kallaste av dödssynder (RJ 2023: Dödssynderna i vår tid) (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
RJ s årsbok (del 2023)
Antal sidor
45
Utgivningsdatum
2023-04-21
Förlag
Makadam förlag
Medarbetare
Laserna, Johan (form)
Dimensioner
170 x 119 x 5 mm
Vikt
80 g
SAB
Dodf
ISBN
9789170614354

Avund : den kallaste av dödssynder (RJ 2023: Dödssynderna i vår tid)

Häftad,  Svenska, 2023-04-21
67
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I påven Gregorius den stores katalog över de klassiska dödssynderna var avunden den kallaste synden och kanske är den än idag den vi minst vill bli förknippade med. Avunden är ett gift som fräter sönder våra relationer till andra människor: för den som drabbats av avundsjuka är den andras förlust och olycka viktigare än den egna vinningen och lyckan. Varhelst det ges tillfälle till rivalitet och jämförelser med andra, där träder avunden fram, och vi kommer dagligen i kontakt med den genom sociala medier. Farligast är avunden när den är bortträngd, när den inte erkänns och hanteras, då kan den förstöra själva samhällets väv genom att låta hat och hämnd härja fritt.

Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) publicerar årligen en samling texter på ett aktuellt tema. Ambitionen är att ge en bild av kvaliteten och bredden i dagens forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. År 2023 bidrar sju forskare med essäer på temat Dödssynderna i vår tid, i form av häften som samlas i en box. Essäerna finns även som pdf-filer för fri nedladdning från RJ:s hemsida. I boxens första häfte guidar teologen Ola Sigurdson oss genom dödssyndernas historia, från kyrkofäderna till idag, och diskuterar särskilt avundens skadliga inverkan på individ och samhälle.

Ola Sigurdson är professor i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet och ledamot av Kungl. Vitterhetsakademien. Sigurdson har varit gästforskare ibland annat Cambridge och Hongkong och publicerat över tjugo böcker, senast Gudomliga komedier (tre volymer 2021) och Atmosfärer: En introduktion (2023).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Avund : den kallaste av dödssynder (RJ 2023: Dödssynderna i vår tid)
  2. +
  3. Koden till tonårshjärnan : konsten att förstå sig på tonåringen och få en bättre relation och dialog

De som köpt den här boken har ofta också köpt Koden till tonårshjärnan : konsten att förstå s... av Lena Skogholm (inbunden).

Köp båda 2 för 296 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ola Sigurdson