Teknikämnets gestaltningar : en studie av lärares arbete med skolämnet teknik (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Karlstad University Studies
Antal sidor
196
Utgivningsdatum
2008-01-01
Förlag
Karlstads universitet
Dimensioner
242 x 163 x 12 mm
Vikt
320 g
ISBN
9789170631887
Teknikämnets gestaltningar : en studie av lärares arbete med skolämnet teknik (häftad)

Teknikämnets gestaltningar : en studie av lärares arbete med skolämnet teknik

Häftad Svenska, 2008-01-01
219
Skickas inom 10-15 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Teknikämnets gestaltningar handlar om lärares arbete med skolämnet teknik i den svenska grundskolans senare år (7-9). Studien bygger på intervjuer med fem lärare och på observationer av deras undervisningspraktik. Studien undersöker hur lärare förstår begreppet teknik och skolämnet teknik. Den undersöker också vad lärare väljer för ämnesinnehåll i teknik och hur de arbetar med detta, samt vilka förmågor elever erbjuds att utveckla i ämnet teknik. Avhandlingens forskningsansats är empiriskt grundad i teknikämnets undervisningspraktik och studiens empiriska analyser grundas i narrativ analys och teorin om variationens betydelse för lärandet.
Det fanns ett gemensamt element i lärarnas sätt att förstå begreppet teknik: Teknik är saker som människan utvecklat för att uppfylla praktiska behov. När det gäller lärarnas sätt att förstå skolämnet teknik skiljde de sig åt mellan att förstå syftet med teknikämnet som att: (1) träna hantverksskicklighet, (2) förbereda eleverna för framtida karriärer som ingenjörer, (3) tillämpa naturvetenskap, (4) stärka flickors självförtroende och (5) intressera framtida tekniker och uppfinnare.
Vidare tyder studien på att teknikundervisningen specifikt bidrar till att utveckla tre förmågor hos eleverna: (1) att värdera och testa funktionalitet, (2) precision och noggrannhet och (3) att bygga, konstruera och montera. De tre förmågorna tränades enbart med undervisningsinnehåll av praktisk karaktär. Den variationsteoretiska analysen visar att variationsmönstret kontrastering lämpar sig bra i ett produktionsperspektiv där det kostar att göra fel.
Avhandlingen är av intresse för pedagoger i förskola, grundskola, gymnasium och lärarutbildningen, liksom alla andra som är intresserade av undervisning och lärande.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Teknikämnets gestaltningar : en studie av lärares arbete med skolämnet teknik
  2. +
  3. Teknikens väsen : skolans teknikämne i tidigare årskurser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Teknikens väsen : skolans teknikämne i tidigare... av Göran Grimvall (häftad).

Köp båda 2 för 477 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Teknikämnets gestaltningar : en studie av...