Agent ZigZag : en sann historia om kontraspionage, kärlek och svek (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
384
Utgivningsdatum
2008-04-01
Förlag
Ekerlids
Översättare
Per Lennart Månsson
Dimensioner
215 x 140 x 33 mm
Vikt
680 g
SAB
Lz Chapman, Eddie,Sei:k
ISBN
9789170920769
Agent ZigZag : en sann historia om kontraspionage, kärlek och svek (inbunden)

Agent ZigZag : en sann historia om kontraspionage, kärlek och svek

Inbunden Svenska, 2008-04-01

Slutsåld

Läs ett provkapitel här>>

Eddie Chapman var en charmerande brottsling, en bedragare och kvinnotjusare. Han var även en av andra världskrigets mest osannolika dubbelagenter. Efter att ha utbildats till tysk spion i det ockuperade Frankrike, släpptes Chapman med fallskärm över England 1941, utrustad med en revolver, en kortvågsradio och en cyanidkapsel, med order från Abwehr att spränga en flygplansfabrik. I stället kontaktade han MI5, den brittiska underrättelsetjänsten. De följande fyra åren arbetade Chapman som dubbelagent, och blev brittisk spion i hjärtat av den tyska underrättelsetjänsten. I Nazityskland hyllades han som en hjälte och belönades med Järnkorset, den enda brittiska medborgare som någonsin fått utmärkelsen. Samtidigt visste ingen av Chapmans uppdragsgivare eller otaliga älskarinnor var hans lojalitet egentligen låg.

Agent Zig Zag bygger på material från MI5:s hemliga arkiv som sextio år efter krigets slut blivit tillgängligt och möjliggjort att den sanna historien om Agent Zig Zag nu för första gången kan berättas.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ben Macintyre

Recensioner i media

Bokus Läsarpanel recenserar. Läs mer här >>

"Skönlitteraturen har aldrig skapat, och kommer förmodligen aldrig att skapa, en spionhistoria som till tjuskraft och osannolikhet kan mäta sig med den sanna historien om Edward Chapman". Detta uttalande från Robin Stephens, en av de främsta brittiska spionjägarna under andra världskriget, säger det mesta om spänningen i denna bok.

Edward Chapman, en förslagen och charmerande tjuv, utpressare, sprängämnesexpert och kvinnokarl, hamnade i fängelse på kanalön Jersey när andra världskriget bröt ut och tyskarna invaderade ön. För att få chansen att slippa ut ur fängelset meddelade han invasionsmakten att han var villig att spionera för dess räkning i England. Det är upprinnelsen till den fantastiska historien om en dubbelagent, vars betydelse inte kan överskattas i försöken att vilseleda tyskarna.

Han sökte spänningen och det var bara då han hade en viktig uppgift att fylla som han trivdes. Risken att åka fast var överhängande under tiden i Portugal, Tyskland och Norge. Trots att han utsattes för många förhör av tyska experter lyckades han tack vare sin kallblodighet undvika att bli avslöjad. I krigets inledning var båda sidornas säkerhetstjänster påfallande usla men vartefter kriget fortsatte utvecklades speciellt MI5 till en effektiv organisation. Man lyckades med konststycket att tyda tyskarnas radiotrafik, vilket var den gissningsvis hemligaste av alla hemligheter under andra världskriget. Endast ett fåtal britter fick vetskap om detta. Därmed kunde britterna också effektivt kontrollera vilka effekter agent Zigzags (Chapmans alias) desinformation fick för mottagande i Tyskland.

Chapmans första uppgift var att för tyskarnas räkning spränga den fabrik i London-området där det lätta bombflygplanet Mosquito byggdes. Det ryktades om att Herman Göring drömde mardrömmar om detta effektiva plan. Eftersom det var viktigt för Chapmans trovärdighet som tysk spion blev det ett stort huvudbry för MI5. Till sin hjälp tog man bland annat en brittisk illusionist!

Trots Chapmans enastående resultat som dubbelagent hade Chapman en fiende inom MI5 som till varje pris ville sparka ut honom från säkerhetstjänsten. Det är i varje fall för en hängiven diggare av spänningsböcker en gåta. Så kallade självupplevda berättelser om spioner brukar vara kemiskt fria från självkritik, men författaren, Ben Macintyre, har grävt djupt i källorna för att få fram en så sann historia som möjligt om den gåtfulle Chapman. Jag tror att han har lyckats väl med det konststycket.