Den blyge entreprenören : om bergsingenjör Axel Ax:son Johnson (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
272
Utgivningsdatum
2012-03-20
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
Medarbetare
Persson, John (form)
Dimensioner
215 x 140 x 20 mm
Vikt
500 g
SAB
Lz Ax:son Johnson, Axel
ISBN
9789170921902
Den blyge entreprenören : om bergsingenjör Axel Ax:son Johnson (inbunden)

Den blyge entreprenören : om bergsingenjör Axel Ax:son Johnson

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2012-03-20
222
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Johnsons var det sista riktigt stora familjeföretaget i Sverige, med sjöfart, industri och handel i mer än 100 bolag och nära 30 000 anställda. Från dess början på 1800-talet härskade den äldste mannen i familjen över detta imperium.
En av dem var Axel Ax:son Johnson Jr, med titeln Bergsingenjören, som levde mellan 1910 och 1988. Kjell-Olof Feldt ger i denna bok en närgången bild av hans väg genom livet, från en uppväxt under hård kontroll av en despotisk far till en självvald exil i USA för att vid 45 års ålder ta det formella ledarskapet av de företag han i realiteten under flera år fjärrstyrt från New York.
Bergsingenjören blev aldrig någon publik person. Han undvek offentlighetens ljus och i tidigare skrifter om Johnsons finns det inte många upplysningar om hans karaktär eller hans förhållande till övriga medlemmar av familjen. Inte heller förstår man vad som drev honom till att ägna nästan all sin vakna tid åt arbete för att utveckla Firman och göra affärer. Men hans blyghet och tillbakadragna väsen dolde en närmast passionerad tro på de möjligheter till välstånd teknikens framsteg och fria marknader gav de som gjorde ett effektivt dagsverke.
Kjell-Olof Feldt har haft tillgång till familjens privata arkiv, främst i form av 40 års korrespondens. Breven och andra dokument gav honom möjlighet att skildra Johnsons ur ett nytt perspektiv, där människorna och deras egenheter spelar huvudrollen. Axel Ax:son Johnson hade egentligen bara en riktig talang enligt författaren. Det var entreprenörens. Men i hans fall räckte den långt.
I boken finns tidigare opublicerade bilder från familjens privata arkiv.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den blyge entreprenören : om bergsingenjör Axel Ax:son Johnson
  2. +
  3. Drömmarnas tid : berättelsen om affärsgeniet Axel Johnson

De som köpt den här boken har ofta också köpt Drömmarnas tid : berättelsen om affärsgeniet Ax... av Axel Odelberg (inbunden).

Köp båda 2 för 480 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Den blyge entreprenören : om bergsingenjör Axel Ax:son Johnson. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Tack Kjell-Olof!
    Henning (Sveg), 2 maj 2018

    Väldigt intressant bok som jag köpte och läste i och med att jag fick ett jobberbjudande från Axel Johnson gruppen. Jag kände att jag behövde sätta mig in i historiken om familjen och denna bok var perfekt i det avseendet - både den industriella utvecklingen och personligheterna. Tänk att han behövde redovisa kvitton till sin pappa upp till 60 års åldern!!

Visa alla 1 recensioner