Förskollärare och det önskvärda matematiska barnet : förväntningar och diskurser i förskolepraktik (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
260
Utgivningsdatum
2020-09-21
Förlag
Malmö Universitet
Dimensioner
240 x 160 x 16 mm
Vikt
542 g
SAB
Eabt.01
ISBN
9789171049551
Förskollärare och det önskvärda matematiska barnet : förväntningar och diskurser i förskolepraktik (häftad)

Förskollärare och det önskvärda matematiska barnet : förväntningar och diskurser i förskolepraktik

Häftad Svenska, 2020-09-21
59 139 Du sparar 80 kr!
Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Beställ boken senast fredag 18 december för leverans innan julafton
Matematik som ämne har tagit en självklar plats i dagens samhälle och så även i förskolan. Förskollärare såsom Åsa i citatet ovan känner att det är mer accepterat idag att undervisa i matematik än för ett decennium sedan. Reformarbete har gjorts under de senaste åren i Sverige, bland annat kom ett direktiv från regeringen till Skolverket 2008 om att stärka språkets, matematikens och naturvetenskapens roll för att bättre kunna förbereda förskolebarn för skolan (Regeringen, 2008). Två år senare, 2010, reviderades förskolans läroplan, vilket innebar tydligare mål i matematik för verksamheten än vad som tidigare varit fallet (Skolverket, 2010). Denna rörelse är inte begränsad till Sverige. Även internationellt arbetas det strategiskt i Europeiska unionen och internationella organisationer såsom "Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) för ökat fokus på matematik för yngre barn (Jönsson, Sandell & Tallberg-Broman, 2013). Till exempel menar OECD att utbildning för de yngsta barnen är en del av en långsiktig strategi för att förbättra kompetens och kvalifikationer hos den framtida arbetskraften (OECD, 1999).

Hur kan vi förstå detta fokus på matematik i de yngsta barnens utbildning och vad får det för konsekvenser för förskollärares arbete?

Det övergripande syftet med avhandlingen är att studera hur en dispositif om barn, förskola och matematik skapas och förhandlas genom förskollärares tal och pedagogiska arbete. Genom att undersöka hur förskollärare tolkar och implementerar de matematiska målen i läroplanen, och vilka förväntningar, förhandlingar och samhällsdiskurser om barn och matematik som organiserar deras tal om och undervisning av matematik kan vi upptäcka en serie existerande "sanningar" som är för givet tagna, men som ständigt behöver ifrågasättas. Vi kan även upptäcka vilket önskvärt matematiskt barn fabriceras kring dessa "sanningar". Detta undersöks genom följande forskningsfrågor:

* Hur tolkar och implementerar förskollärare de matematiska målen i läroplanen för förskola?
* Vilka förväntningar, förhandlingar och samhällsdiskurser om barn och matematik organiserar förskollärares tal om och undervisning av matematik?
* Hur fabriceras idén om det önskvärda matematiska barnet - respektive det problematiska barnet - genom förskollärares tal om barn och matematikundervisning?
* Hur navigerar förskollärare mellan förväntningar och diskurser om vem som ska lära matematik, hur och varför?

Avhandlingen är en sammanläggningsavhandling bestående av en kappa och fyra artiklar i form av ett antologikapitel och tre artiklar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Förskollärare och det önskvärda matematiska barnet : förväntningar och diskurser i förskolepraktik
  2. +
  3. Förflyttande samtal : mot en önskvärd framtid

De som köpt den här boken har ofta också köpt Förflyttande samtal : mot en önskvärd framtid av Mats Bergling (häftad).

Köp båda 2 för 268 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Laurence Delacour