Fataburen. Formgivare : folket (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Fataburen (del 2005)
Antal sidor
279
Utgivningsdatum
2005-04-01
Förlag
Nordiska Museets Förlag
Medarbetare
Westergren, Christina (red.)
Illustrationer
färgill.
Dimensioner
220 x 180 x 20 mm
Vikt
640 g
SAB
Ibu-c,Ih-c
ISBN
9789171084989

Fataburen. Formgivare : folket

Nordiska museets och Skansens årsbok 2005

Inbunden,  Svenska, 2005-04-01
169
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Att utnämna folket till formgivare är inte riktigt samma sak som att tala om folkkonst. Folkkonst är ett begrepp som började användas för drygt hundra år sedan. Av tradition är det förknippat med de kulturhistoriska museernas samlingar. Formgivning innebär ett kreativt estetiskt tänkande och har liksom folkkonst oftast en social uppgift eller en praktisk funktion, vare sig det handlar om två- eller tredimensionella produkter. Men formgivning kopplas idag också allt mer till personen i skapelseprocessen. Design har blivit individens sätt att märkas. Titeln är därför något av en paradox, men den uttrycker en strävan att synliggöra både den enskilda formgivaren och ett samlat konstnärligt skapande.

I boken skriver folkkonstexperter från museer och universitet, journalister och unga forskare med nya infallsvinklar på etablerade begrepp. Tre olika områden behandlas: Först står den mänskliga kroppen i centrum, sedan hemmet, en betydelsefull arena för alla. Folklig form i offentliga rum är bokens avslutande tema. Ett tjugotal artiklar beskriver konstnärligt skapande som en del av livet både förr och nu.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Fataburen. Formgivare : folket
 2. +
 3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (pocket).

Köp båda 2 för 258 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Christina Westergren

 • Nordiska museet : svenska trender och traditioner

  Christina Westergren

  Hemmet till en och en halv miljon utställningar, exklusiva samlingar och vardagliga objekt är idag Sveriges största kulturhistoriska museum. Möt människorna och historierna bakom Artur Hazelius vision.

 • Fataburen. Bygga och bo

  Christina Westergren, Dan Waldetoft, Marie Tornehave

  Bostaden är för många en självklarhet, en grund i tillvaron, en utgångspunkt för livet. Bostaden ses som en mänsklig rättighet som ganska få frivilligt avstår ifrån. Men ett hem kan ibland vara en ouppnåelig dröm. Hemmet, både som tanke och realit...

Övrig information

Designåret 2005 sätter formen i fokus och ger museernas samlingar av folkkonst ny aktualitet. I Fataburen 2005 skriver folkkonstexperter från museer och universitet, journalister och unga forskare med nya infallsvinklar på etablerade begrepp. Ett tjugotal artiklar beskriver konstnärligt skapande som en del av livet både förr och nu.