Hantverkarens val : material, teknik och form genom möbelhistorien (inbunden)
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
240
Utgivningsdatum
2019-06-26
Förlag
Nordiska Museets Förlag
Medarbetare
Carlsson, Anders (red.) / Segemark, Peter (foto)
Illustratör/Fotograf
Johan Knutsson
Dimensioner
276 x 215 x 23 mm
Vikt
1059 g
SAB
Ihhb-c.4,Phi.01-c:k.4
ISBN
9789171086044
Hantverkarens val : material, teknik och form genom möbelhistorien (inbunden)

Hantverkarens val : material, teknik och form genom möbelhistorien

Inbunden Svenska, 2019-06-26
259
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Under 1500-talet och början av 1600-talet utvecklades många av de konstruktioner och den verktygskultur som präglar möbelhantverket ännu i dag. Under 1700-talet förfinades teknikerna samtidigt som tillverkningen effektiviserades, arbetet specialiserades och ett nytt system av underleverantörer etablerades. Under industrialismens 1800-tal tillkom fler material jämte en mängd innovationer som lade grund för 1900-talets industrianpassade möbeldesign. Parallellt löper en stilhistoria från renässans till modernism. Hur hänger allt detta samman?

Denna bok handlar om material, teknik och form i möbelhantverkets historia. Närmare bestämt om förhållandena mellan dem. Kunskaper om råämnen och tillverkning är viktiga för den som ska tolka en äldre möbel och dess gestaltning. Varför ser möbeln ut som den gör? Vad går det att utläsa av spåren efter verktygen, det personliga handlaget och de skriftliga källorna? Vilka val har hantverkaren gjort och vilka har alternativen varit?

Framställningen rör sig nära föremålen möbler från adliga, borgerliga, allmoge- och kyrkliga miljöer men ställer också allmänna frågor. Några definitiva svar om hur material, teknik och form samspelar går inte att ge men relationen kan i varje fall diskuteras. Samma sak med teman som rationalisering, arbetsfördelning, yrkesidentiteter, färdigheter, kreativitet och ekonomi både förr och i dag. Möbelhantverkets historia lånar sig till ett samtal om det materiella skapandets villkor och om hållbarhet i ordets alla bemärkelser.

Johan Knutsson är professor i möbelkultur vid Malmstens, Linköpings universitet, och Nordiska museet. Peter Segemark är fotograf vid Nordiska museet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Hantverkarens val : material, teknik och form genom möbelhistorien
  2. +
  3. Hantverkare i "hemtrefnadens" tid : kretsen kring Lars Israel Wahlman 1895-1925

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hantverkare i "hemtrefnadens" tid : kretsen kri... av Johan Knutsson (inbunden).

Köp båda 2 för 429 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »