Dårarnas korståg (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
349
Utgivningsdatum
2004-09-01
Upplaga
Första
Förlag
Hägglunds förlag
Översättare
Christer Lundgren
Originaltitel
Fool's Crusade
Medarbetare
Kumm, Björn
Dimensioner
220 x 145 x 29 mm
Vikt
560 g
SAB
Knb.59,Ocf
ISBN
9789171231277
Dårarnas korståg (inbunden)

Dårarnas korståg

(16 röster)  |  Läs 10 recensioner
Inbunden Svenska, 2004-09-01

Slutsåld

Dårarnas korståg är en bok som många vill tysta. Redan innan den utkommit på svenska har författaren utsatts för rasande angrepp, ibland på gränsen till personligt förtal, för det mesta utan att själv ges möjlighet att gå i svaromål. Diana Johnstone kritiserar nämligen skarpt den förenklade, ensidiga bild av Jugoslavienkrigen som formats av USA:s och Natos krigspropaganda och som de tongivande media med stor genomslagskraft förmedlat. Denna bild av händelseförloppet har utgjort grunden inte bara för politikers utan också för organisationers och individers agerande. Många har alltså starka skäl att slå vakt om den etablerade uppfattningen. Just därför är boken angelägen. Diana Johnstone analyserar sakligt, allsidigt och insiktsfullt de politiska och ekonomiska motsättningarna inom det forna Jugoslavien. Den förändrade maktbalansen i Europa efter Sovjetunionens sammanbrott inverkade på dessa motsättningar. Författaren tillbakavisar eftertryckligt den vanliga uppfattningen att att Natomakternas agerande i Jugogslavien hade humanitära syften. Istället, visar hon, har dessa makter
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 10 recensioner av Dårarnas korståg. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Nyttig motbild
  Rättvisa åt de 5!, 6 februari 2018

  Johnstones bok är en nyttig motvikt till den ensidiga propagandan vi matats med om Jugoslavienkrigen. Ibland är det för detaljerat och ingående, men budskapet är klart och tydligt: den ensidiga demoniseringen av serberna var uttänkt och tjänade ett syfte.

  Boken förtjänar en bred läsekrets.

 2. Upplysande krigsdokumentär
  Conny Lindell, 7 juli 2014

  Den här boken av Diana Johnstone kastar ett nytt och annat ljus över händelserna i Balkankriget 1991-96.
  Dagens Nyheter, Svd,,Expressen och Aftonbladet, Sveriges radio och SVT styrde nyhetsflödet och demoniserade politikerna enligt en strikt svartvit skala med skurkar i öst och hjältar i väst.

  Diana Johnstone är såvitt jag kan bedöma hittills ganska ensam om att berätta hela historien om kriget och Jugoslaviens sammanbrott från början till slut . Hon ger en annorlunda bild är vå... Läs hela recensionen

 3. Dårarnas korståg
  Jan Milld, 11 april 2014

  Informativ, kristallklar, ger en bra motbild till den propagandabild våra massmedia försett oss med.

  Johnstone förklarar bakåt i tiden det hände i Jugoslavien, med först avspjälkningen av Slovenien och Kroatien, sedan kriget i Bosnien-Hercegovina och till sist NATO:s bombkrig över Serbien 1999.

 4. läsvärd
  Daniel, 21 februari 2012

  mycket läsvärd bok. Rekommenderas starkt för alla med en gnutta kritiskt tänkande.

 5. Har aldrig läst en bättre bok!!!
  Srdjan Trifkovic, 12 mars 2008

  Den här boken är bevis på hur medier kan forma oss och få oss att tro vad de vill. Boken handlar inte bara om balkanproblem utan försöker att belysa USA:s och EU:s aggerande som i sin tur ledde till problem på balkan.
  Vilkas intressen var att splittra Jugoslavien och varför?
  Efter att man läst boken kan man förstå varför USA ockuperar andra länder och hur de gör det lättast.
  Jag tycker inte att man ska läsa den här boken om man vill få reda på vem som är skyldig eller oskyldig me... Läs hela recensionen

 6. Vedervärdig!

  Jag utmanar alla som har läst den här boken och tycker att den är bra att läsa följande artikel: Proving Genocide in Bosnia (Rebuttal of Diana Johnstone's Fools' Crusade). Den finns på följande webadress:

  http://www.haverford.edu/relg/sells/indictments/KocevicRebuttal.htm

  Om efter att du har läst den fortfarande tycker att boken är bra då ger jag mig!

  Kommentera gärna artikeln genom att maila till akocevic@hotmail.com

 7. DÅLIG BOK
  AGIM, 29 maj 2005

  Jag flydde från Kosovo i 1992 pga serbernas aggression. Sedan serberna invandrade till östeuropa har de skapat inget annat än kaos. Serberna mördade, trakasserade och våldtog civila människor i Kosovo och Bosnien, och Johnstone påstår att det aldrig hänt. PROPAGANDA. En avskyvärd bok!

 8. Boken ska läsas, sen kan man dra slutsatser
  LeopoldJesper, 2 februari 2005

  Dårarnas korståg är boken som försöker göra händelserna i forna Jugoslavien lättare att förstå. Allt du "visste" hittills om ämnet ifrågasätter Johnstone. Johnstone berättar om händelserna både inne i Jugoslavien och utomlands som ledde till att katastrofen blev så omfattande som den blev. Boken är fullspäckad med källhänvisningar.
  Boken är också hårt kritiserad. Tyvärr verkar det som om de flesta som kritiserat den glömt att läsa själva boken. Nej, Johnstone är inte en gammal anti-ameri... Läs hela recensionen

 9. Sanningsenligt!
  Konjo, 1 november 2004

  En som vågar säga sanningen! Tack förfataren, stor tack! Jag själv har upplevt det kriget och känner igen alla dessa tricks som användes för att svartmåla en sida. Klart läsvärt!

 10. Absurda och grundlösa påståenden
  Jasminka, Laholm, 31 oktober 2004

  Den här boken handlar om kriget i Bosnien och om NATOs militära intervention i Kosovo. Johnstone hävdar i sin bok att det var serberna som var de verkliga offren i Bosnien kriget och att det finns inga bevis för att det förekommit avskyvärda serbiska krigsförbrytelser i Bosnien. Vidare, förnekar Johnstone existensen av de notoriska fånglägren i Omarska och Trnopolje trots enorm bevisning. Hon förnekar också att det förekommit en massaker i Srebrenica trots att serberna själva nyligen erkänt a... Läs hela recensionen

Visa alla 10 recensioner

Bloggat om Dårarnas korståg

Övrig information

Dårarnas korståg är en bok som många vill tysta. Redan innan den utkommit på svenska har författaren utsatts för rasande angrepp, ibland på gränsen till personligt förtal, för det mesta utan att själv ges möjlighet att gå i svaromål.

Boken lär oss något väsentligt om maktspelet kring Jugoslavien, och samtidigt om den storpolitiska utvecklingen i Europa, en fråga som i hög grad berör vår egen situation, och mer allmänt om hur krig uppstår och i vems intresse de utspelas.