Känsla för masonit (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
139
Utgivningsdatum
2005-01-01
Förlag
Max Ström
Medarbetare
Bergmark, Victoria (form)
Illustrationer
ill.
Dimensioner
185 x 235 x 25 mm
Vikt
820 g
SAB
Phh
ISBN
9789171260024

Känsla för masonit

Inbunden,  Svenska, 2005-01-01

Slutsåld

Masonit är ett märkligt material. Med dessa bruna skivor kunde drömmar förverkligas
# ett egnahem, en sommarstuga, en båt, en lådbil eller varför inte en ny köksinredning? Masoniten gjorde det också möjligt att gjuta betong i alla upptänkliga former # folkhemmet byggdes med hjälp av masonit. Vare sig vi vill det eller ej, har masoniten kommit att bli en del av den svenska folksjälen. Och för första gången i svensk förlagshistoria har en bok fått pärmar i äkta masonit.

Författaren Nisse Larsson anser att masoniten är ett besjälat material. Masoniten har följt honom sedan hans barndoms somrar då hans farfar snickrade en sommarstuga helt inbäddad av masonit. Själv började han tidigt bygga i masonit # bland annat en livsfarligt snabb kälke.

Nisse Larsson är en av Dagens Nyheters mest uppskattade skribenter och hans artikelserie om masonit väckte stor uppmärksamhet. Många av DN:s läsare har bidragit med bilder från masonitens storhetstid.

Boken utkommer den 27 januari då också Arkitekturmuseum öppnar en utställning med bidrag från den stora designtävlingen i masonit.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Nisse Larsson

Övrig information

Innanför pärmar av äkta masonit finns här berättelsen om det egenartade material som byggde folkhemmet. Masoniten kom i en tid när alla tycktes sträva åt samma håll - politikerna, folket, kapitalisterna, alla verkade ha en likartad bild av framtiden. Välfärd skulle byggas och alla skulle tjäna på det. De nya arkitekterna hade ett stilideal som krävde stora släta ytor. Stockholmsutställningen 1930 blev funktionalismens genombrott i landet - och även masonitens. De olika utställarnas paviljonger var ritade med djärvt avskalade former utan krusiduller.