Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
591
Utgivningsdatum
2008-09-19
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Max Ström
Översättare
Katarina Trodden, Håkan Lövgren, Rachelle Puryear
Dimensioner
325 x 385 x 67 mm
Vikt
6600 g
SAB
Ikz Bergman, Ingmar
ISBN
9789171260901
Regi Bergman (inbunden)

Regi Bergman

(3 röster)
Inbunden Svenska, 2008-09-19
1309
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Läs ett provkapitel här>>

« Det här är ett mastodontverk! Det är som att ha en egen bio i bokform.
Göran Everdahl, Gokväll

Under de 60 år Ingmar Bergman var verksam som regissör och manusförfattare gjorde han närmare åttio spelfilmer och teveproduktioner. Han anses vara en av världens mest inflytelserika regissörer och många av hans filmer har blivit milstolpar i filmhistorien. Det här är den stora fotobiografin, sammanställd av Bengt Wanselius, som i 20 år arbetade som en av Bergmans egna stillbildsfotografer. Denna kolossala bok innehåller över ett tusen bilder som skildrar Bergmans liv och verk. Här finns inte enbart bilder från alla hans filmer utan också en lång rad unika fotografier från filminspelningar, teaterscener och privatliv. I boken finns också en specialproducerad dvd med bland annat Bergmans egna smalfilmer.

Texterna i boken bygger huvudsakligen på Ingmar Bergmans egna ord, med citat från dagböcker, brev, skrifter och böcker. Men här finns också nyskrivna texter av bland andra Erland Josephson, Birgitta Steene och Bengt Forslund.

Fram till den 18 januari 2009 pågår en stor fotoutställning med bilder ur boken på Nobelmuseum i Stockholm.

» Det är en märkvärdighet att slå upp och täcka sitt skrivbord med Regi Bergmanen makalös bok. 1111 bilder! 592 gigantiska sidor. Boken inleds med en underbar, rörande, kärleksfull text av Erland Josephson. Om deras livslånga vänskap, deras resor genom filmen, deras samtal om livet. Josephson är en strålande stilist - det har han visat tidigare - men av allt jag har läst efter Bergmans bortgång förra sommaren är det inget som rört vid mig på samma sätt som denna innerliga vänskapsskildring. Det är oavbrutet vackert och bildburet. Bildredaktören, Bengt Wanselius, Bergmans trogne teaterfotograf från Dramaten, har gjort ett enastående arbete tillsammans med verkets formgivare. Tryckkvaliten är superb och storleken skapar ett svindlande djup i dessa bilder.
Gunnar Bergdahl, Landskrona-Posten

» En kronologisk genomgång av Ingmar Bergmans yrkesliv som skapar en närmast svindelartad känsla genom sinoerhörda rikedom.
Kristian Petri, DN

» Regi Bergman är inte en bok. Det har också passerat gränsen för ett så kallat praktverk - det är en encyklopedi, ett monument, ett påstående om storhet inom två tjocka, lätt utbuktande, pärmar. Gränsen till ett rent relikvarium går vid kroppen men närmare än så här kommer man nog inte i fetischistisk underdånighet.
Ulrika Stahre, Aftonbladet

» Och det skall sägas redan från början, "Regi Bergman" är en helt fantastisk bok, en bok att glädjas åt från den första sidan till den avslutande sidan 592. Sida efter sida och nyfikenheten bara ökar. Den totala sammanfattningen av Ingmar Bergman. Det är en mycket känslosam, vacker, naken och mycket gripande betraktelse över vännen Ingmar Bergman som Erland Josephson gör. Han viker inte undan för besvärligheter eller det personligt jobbiga. Han ger en nödvändig spelöppning för att förstå virrvarret av tyckanden om Ingmar Bergman och alla de utspel han själv hann med att göra. Antagligen är detta det bästa som någonsin, på så få sidor, har skrivits om Ingmar Bergman. Materialet blir unikt i sin mångfald och det är ett enormt jobb som de sju redaktörerna lagt ner för att hitta mannen bakom filmerna, för att tränga in mellan tagningarna och beskriva livet tillsammans med regissören, som medmänniska eller som film- och teatermedarbetare. "Regi Bergman" är en fotobok i dess allra bästa skepnad.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Regi Bergman
  2. +
  3. Artiklar, essäer, föredrag

De som köpt den här boken har ofta också köpt Artiklar, essäer, föredrag av Ingmar Bergman (inbunden).

Köp båda 2 för 1568 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

Övrig information

Belönad med Augustpriset i kategorin årets svenska facklitterära bok 2008

Juryns motivering lyder: "Paul Duncan och Bengt Wanselius har sammanställt det ultimata dokumentet om Ingmar Bergmans livsverk. Tack vare mångas medverkan presenteras Bergmans regi storslaget bildrikt, det blir en läsupplevelse och ett bildäventyr. Ofrånkomligt och oförglömligt om vår största filmkonstnär."