Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
195
Utgivningsdatum
2011-10-31
Förlag
Max Ström
Översättare
Arne Jönsson
Medarbetare
Leo, Patric (form) / Schmitz, Helene (foto)
Dimensioner
300 x 220 x 25 mm
Vikt
1240 g
ISBN
9789171262127

Ur regnskogens skugga : Daniel Rolander och resan till Surinam

(6 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2011-10-31

Slutsåld

NOMINERAD TILL AUGUSTPRISET 2012!»magiska bilder [...] ett äventyr att låta sig fångas av«FOTO»Resenärens text och Helene Schmitz botaniska fotografier är den storartade behållningen i en bok som förflyttar läsaren i tid och rum«SVD»fantastiska bilder [...] ett hisnande projekt«Aftonbladet»Hypnotiskt foto[...] en utav årets mest spännande böcker«UNT»Stämningsfullt återger hon (Helene Schmitz) de arter och miljöer som Rolander mötte och beskrev«Populär HistoriaUr regnskogens skugga berättar om en ovanlig resa. År 1754 gav sig Daniel Rolander iväg på en strapatsrik resa till Sydamerika och Surinams urskogar. Han var Carl von Linnés mest litterärt begåvade lärjunge och hade skickats ut för att insamla växter och djur och beskriva landet. Resultatet av den två år långa resan blev Diarium Surinamicum - en 700-sidig dagbok som målande berättar om växt- och djurliv, men också om en extremt krävande vardag fjärran från Linnés Hammarby. Nu träder för första gången Daniel Rolanders text fram i svensk språkdräkt, i översättning från latinet av Arne Jönsson. Fotografen Helene Schmitz har rest i Rolanders fotspår och hennes magiska bilder från Surinam ger en färgstark förnimmelse av djungeln - vacker och hotfull. I förening med James Dobreffs essä om Rolander har detta blivit en gripande skildring av en mans kamp mot elementen i strävan efter kunskap och upplysning.James Dobreff, den främsta experten på Daniel Rolander, berättar i boken den dramatiska historien om Rolanders resa och placerar hans gärning i sitt historiska sammanhang.Arne Jönsson, professor i latin, har översatt Rolanders dagbok, och detta är första gången som den kommer ut i svensk språkdräkt.Helene Schmitz har i en rad arbeten intresserat sig för naturen och extrema närbilder på växter. Hon har tidigare nominerats till Augustpriset och hennes senaste bok blev Linnéårets officiella jubileumsbok.Sagt om Ur regnskogens skugga»En mycket stark och fin bok med bilder som säger allt«Radio Högby 90.9»fantastiska bilder [...] ett hisnande projekt«Aftonbladet»Stämningsfullt återger hon (Helene Schmitz) de arter och miljöer som Rolander mötte och beskrev«Populär Historia»en en fröjd för ögat och en läsning som man avnjuter med skräckblandad förtjusning«gunnarssonforum»Gripande historiskt dokument [...] ett prektverk«Dala-Demokraten»Fashinerade«http://www.sfoto.se/»Detta manuskript är fantastiskt [...] nu kan vi [...] äntligen glädja oss åt Rolandersupprättelse via denna levande, vackra och gripande skildring«HD»ett fantastiskt verk, väl värt att läsas av många olika skäl. Dagboken i sig, historien om hur det kunde ta 250 år innan den blev utgiven, och inte minst [...] de magiskt vackra fotografierna«FARAD! - BLOGGEN»efter 250 år har äntligen Linnélärljungen Daniel Rolanders resedagbok från Surinam publicerats på svenska«AFFÄRSVÄRLDEN
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Ur regnskogens skugga : Daniel Rolander och resan till Surinam. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Tro inte att det här bara är en skildring av...
    Britti Halvarsson, 8 oktober 2013

    Tro inte att det här bara är en skildring av regnskogen, det här är en äventyrsberättelse som tilldrar sig i regnskogen. Skildrad på latin av Linnés lärjunge Daniel Rolander på 1700-talet nu översatt till svenska. Daniel Rolanders resa och livsöde fick Helene Schmitz, fotograf, att följa i Rolanders fotspår. Fantastiska bilder men missa inte att även läsa denna bok. En utmärkt bok att ge bort i present!

  2. Fascinerande!
    Kristi, 19 januari 2012

    En storartad skildring av Surnam och dess växtrike får vi av Rolander som jag inte ens visste fanns. En verklig skatt! Rekommenderas!

Visa alla 2 recensioner