Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
244
Utgivningsdatum
2015-10-22
Upplaga
1
Förlag
Max Ström
Medarbetare
E:son Lindman, Åke (foto)
Dimensioner
305 x 225 x 25 mm
Vikt
1563 g
SAB
Icd-qaz FN-högkvarteret
ISBN
9789171263100
Förenta Nationerna : historien bakom världens högkvarter (inbunden)

Förenta Nationerna : historien bakom världens högkvarter

Inbunden Svenska, 2015-10-22
321
Skickas inom 2-5 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
FN:s högkvarter är en av världens mest kända byggnader - och kanske den viktigaste av dem alla. När andra världskriget var till ända lovade världens länder att något liknande aldrig skulle få ske igen. Förenta nationerna bildades och idag har organisationen 193 medlemmar. Sedan grundandet 1945 har inga väpnade konflikter mellan världens mäktigaste nationer registrerats.

Högkvarteret ligger på Manhattan, på en tidigare slakthustomt. Idén att bygga här kom från en slug fastighetsmogul och pengarna från familjen Rockefeller och genom att sammankalla några av världens ledande arkitekter - däribland Le Corbusier, Oscar Niemeyer och svenske Sven Markelius - lyckades Trygve Lie, FN:s första generalsekreterare, trolla fram en symbol för den nyvunna freden; ett ultramodernt komplex som kom att representera en ljusnande framtid.

Arkitekturskribenten Mark Isitt har tillsammans med fotografen Åke E:son Lindman fått unik tillgång till detta mästerverk. Förutom säkerhetsrådets sal - där bland annat Kubakrisen fick sin upplösning - och den gyllene generalförsamlingen har man dokumenterat allt från Ban Ki-moons kontor på 38:e våningen i sekretariatet till tapetserarverkstaden i konferensbyggnadens kalla källare. Som första utomstående har de fått dokumentera resultatet av den renovering för 12 miljarder kronor som komplexet genomgått det senaste decenniet. I bild och text fångar de en miljö som andas såväl James Bond som Mad Men.

Boken är den första i sitt slag; aldrig tidigare under FN-högkvarterets 65 år har det dokumenterats i sådan detalj. Detta är en skildring av byggnadernas arkitektur och tillkomst. En storslagen bok som gör "Världens viktigaste hus" rättvisa.

Mark Isitt är prisbelönt arkitekturkritiker på Göteborgs-Posten och har skrivit om arkitektur och design i svenska och internationella tidskrifter i 25 år.

Åke E:son Lindman är Sveriges mest erfarna arkitekturfotograf. Han är hyllad för sina många böcker och arbetar för såväl svenska som internationella tidskrifter
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Förenta Nationerna : historien bakom världens högkvarter
  2. +
  3. Sveriges naturum / Swedish visitor centres in nature

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sveriges naturum / Swedish visitor centres in n... av Tomas Lauri, Mark Isitt, Claes Caldenby (inbunden).

Köp båda 2 för 500 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna