Blomma i Afrikas öken (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
En sann historia
Antal sidor
272
Utgivningsdatum
2001-03-01
Upplaga
Pocketutg.
Förlag
Bra böcker i Malmö AB
Översättare
Eva Trägårdh
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
Desert flower
Dimensioner
178 x 108 x 17 mm
Vikt
140 g
SAB
Lz Dirie, Waris,Mpgb,Vgaa
ISBN
9789171338129
Blomma i Afrikas öken (pocket)

Blomma i Afrikas öken

(9 röster)  |  Läs 6 recensioner
Pocket Svenska, 2001-03-01

Slutsåld

Waris Dirie är född i Somalia, i en nomadfamilj vars vardag i mycket präglades av traditionella muslimska värderingar. Vid sex års ålder vallade hon getter i den somaliska öknen. När hon var tolv skulle hon giftas bort med en för henne okänd sextioårig man. Hon flydde då till Mogadishu och lyckades ta sig vidare till London där hon fick arbete som oavlönad piga hos en farbror, den somaliske ambassadören. I London "upptäcktes" hon som fotomodell och inledde en sagolik karriär som toppmodell med hela den rika världen som arbetsfält.

Waris Dirie är bosatt i New York. Hon arbetar fortfarande som fotomodell men är också s k human rights ambassadör vid FN med uppgift att skapa en världsopinion mot kvinnlig könsstympning. Hon utsattes själv, som liten flicka, för könsstympning av grymmaste slag.

En blomma i Afrikas öken är en omtumlande läsning som ger inblickar i seder och bruk i en somalisk nomadfamlij men också i det glittrande livet i den internationella modevärlden. Boken är också ett kraftfullt dokument i kampen mot kvinnlig könsstympning.

Läs även forsättningen Ökenblomman återvänder!
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Blomma i Afrikas öken. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En stark berättelse om en modig och stark kvinna som...
  Kathi Gynnemo Onbeck, 4 december 2013

  En stark berättelse om en modig och stark kvinna som mot alla odds överlever svårigheter som vi i vårt bekväma land knappt kan tänka oss. Dessa oerhörda övergrepp som pågår idag är fullständigt ofattbara, alla dessa flickor och kvinnor som lider så fullständigt i onödan! Man får genom denna bok upp ögonen för förutsättningarna för folket i Somalia och andra afrikanska länder. Kan man inte få stopp på denna kroppsstympning, denna tortyr! En bok som skakar om.

 2. Vad mycket en del människor får vara med om! Jag blev...
  Lena Jönsson, 19 augusti 2013

  Vad mycket en del människor får vara med om!
  Jag blev riktigt upprörd när jag läste om vad flickorna utsätts för generation efter generation. Heder åt den oredda och företagssamma Ökenblomman.
  Det var intressant att få en inblick i hur det är att leva som beduin.

 3. Waris Dirie växte upp i en nomadstam i Somalias öken,...
  Bokälskaren, 11 augusti 2013

  Waris Dirie växte upp i en nomadstam i Somalias öken, och dagarna handlade till största delen om att djuren skulle överleva, och att få mat för dagen.

  Vid fem års ålder blir Waris omskuren. Enligt traditionen skall detta inte ske förrän flickorna kommer upp i tonåren, som ett tecken på att hon blivit kvinna, men det sker allt tidigare, eftersom flickorna inte själva inser vad det handlar om utan bara ser att det är en stor och festlig dag, och tjatar om att få göra det i tidig ålder... Läs hela recensionen

 4. Spännande, men tråkigt språk
  Läsnörd, 15 juni 2008

  En spännande berättelse om författarens uppväxt i öknen och framgångsrika modellkarriär.
  Jag blev ganska illa berörd av den otäcka könsstympning som beskrivs, men boken var ändå bra.
  Språket var bitvis ganska tråkigt/dåligt, vilket drar ned mitt betyg lite, men jag tycker ändå att man ska läsa den om man gillar att läsa om fascinerande levnadsöden och kvinnofrågor.

 5. Fascinerande berättelse.
  vallmoannah, 26 mars 2004

  Historien om Waris resa genom livet och samtidigt genom världen är återberättad med kärlek och värme, dock med ett mycket banalt språk. Trots detta anser jag boken vara väl värd att läsa, pga sitt budskap. Det är en fascinerande berättelse som är lätt att ta till sig och därmed svår att släppa.
  Själv hade jag uppskattat publicering av bilder i samband med berättelsen, med tanke på att den bygger på en sann historia. Det hade varit intressant att se hur Waris såg ut på sina första modebil... Läs hela recensionen

 6. Vilket levnadsöde!
  Krullisgirl, 10 februari 2004

  Waris Diries bok om hennes uppväxt i öknen, med hårt arbete och tidvis svält har länge lockat mig, men jag har undvikit den fram tills nu pga att jag inte ville retas upp av innehållet. Låter kanske konstigt, ja, men med detta menar jag det "mansgrisiga" inslaget av könsstympning! Sådant brukar göra mig så upprörd att jag mår dåligt av det. Vilket det också gjorde när jag väl läste boken, men inte så att jag på något sätt ångrar mig.
  Waris skriver personligt och intimt om sina upplevelser... Läs hela recensionen

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Waris Dirie