Det gäckande könet : Strindberg och genusteori (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
299
Utgivningsdatum
2006-08-01
Förlag
Brutus Östlings bokf Symposion
Medarbetare
Cavallin, Anna (red.), Westerståhl Stenport, Anna (red.)
Dimensioner
217 x 147 x 20 mm
Vikt
480 g
SAB
Gcz Strindberg, August
ISBN
9789171397560
Det gäckande könet : Strindberg och genusteori (häftad)

Det gäckande könet : Strindberg och genusteori

Häftad Svenska, 2006-08-01
159
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
August Strindberg är den moderna svenska litteraturens fader och enligt litteraturhistorien okrönt konung av världsdramatiken näst Shakespeare. Samtidigt är han samhällsradikal och ökänd som vansiinig och besatt kvinnohatare. Hur går de här motstridiga bilderna ihop? Inte alls, visar svenska och internationella skribenter i DET GÄCKANDE KÖNET: STRINDBERG OCH GENUSTEORI. Myterna kring Strindbergs mångskiftande verk, personlighet och rykte undersöks här kritiskt ur internationella genusteoretiska perspektiv. En sällan skymtad bredd i författarskapet stiger därmed fram i ljuset. Med ursprung i sin tids idévärld avslöjar Strindberg maskulinitetens bräcklighet och modernitetens paradoxer. Samtidigt visar bidragen hur djupt rotad vår egen samtid är i omhuldade föreställningar om jämställdhet och heteronormativitet. Läs och njut av helt nya perspektiv på könsöverskridaren Strindberg! Han är lika högaktuell idag som vid tiden för förra sekelskiftet.

Hufvudstadsbladets kritiker väljer Årets bok:

"Feministisk Strindberg: Visste ni att Strindberg egentligen var radikalfeminist? Eller att hans utopi om ett alternativ till sekelskiftesdekadansen hade homoerotiska undertoner? I antologin DET GÄCKANDE KÖNET presenterar 14 litteratur- och teatervetare en könsöverskridande och maskulinitetskrisande Strindberg. Skribenterna visar på hur Strindberg problematiserar både författarskapet och fadersauktoriteten som patriarkala konstruktioner, hur han språkligt öppnar för de möjligheter han som idédebattör försöker stänga och hur hans kvinnogestalter kastar ett ljus framåt mot feministklassikerna Mary Daly och Adrienne Rich. Det här är snyggt genomfört (eleganta översättningar, lättillgängliga notapparater, läsarvänligt format) och vetenskap som den gärna fick vara oftare - dialogisk, övertygande och nyskapande." (Eva Kuhlefelt)
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Det gäckande könet : Strindberg och genusteori
  2. +
  3. Strindbergs mansdrama i tre läsakter : från Fadren Till Damaskus längs Stora landsvägen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Strindbergs mansdrama i tre läsakter : från Fad... av Ola Holmgren (häftad).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Övrig information

August Strindberg är den moderna svenska litteraturens fader och enligt litteraturhistorien okrönt konung av världsdramatiken ¿ näst Shakespeare. Samtidigt är han samhällsradikal och ökänd som vansinnig och besatt kvinnohatare. Hur går de här motstridiga bilderna ihop? Inte alls, visar svenska och internationella skribenter i Det gäckande könet. Myterna kring Strindbergs mångskiftande verk, personlighet och rykte undersöks här kritiskt ut internationella genusteoretiska perspektiv. En sällan skymtad bredd i författarskapet stiger därmed fram i ljuset. Med ursprung i sin tids idévärld avslöjar Strindberg maskulinitetens bräcklighet och modernitetens paradoxer. Samtidigt visar bidragen hur djupt rotad vår egen samtid är i omhuldade föreställningar om jämställdhet och heteronormativitet. Läs och njut av helt nya perspektiv på könsöverskridaren Strindberg! Lika högaktuell idag som vid tiden för förra sekelskiftet.