Det moraliska spelet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
311
Utgivningsdatum
2010-09-23
Förlag
Brutus Östlings bokf Symposion
Dimensioner
215 x 145 x 22 mm
Vikt
540 g
SAB
Dg
ISBN
9789171398338
Det moraliska spelet (häftad)

Det moraliska spelet

Häftad Svenska, 2010-09-23
156
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
"Det första som slår mig i Eva Kärfves bok 'Det moraliska spelet' är den nästan fullkomliga frånvaron av begreppet ondska. Kärfve undersöker gränsen mellan rätt och fel snarare än gränsen mellan gott och ont. Det är en meningsbärande och medveten distinktion / ... / Det är en lärd och svindlande exposé där texten gör nedslag hos Paulus, Montesquieu, Victor Hugo, Milgram (med sitt berömda lydnadsexperiment), Arendt och många fler giganter / ... / . På vägen diskuterar hon moralpraxisens kugghjul som heder, barmhärtighet, löfte, skam och skuld. Här är hennes kritiska blick som skarpast: stycket som behandlar skuld och skam är en mästerlig och övertygande argumentation för att betrakta dessa två inte främst som känsloupplevelser utan som faktiska tillstånd och svar på objektiva situationer / ... / Eva Kärfves lite bistra, omutligt verklighetsförankrade vidhållande att man inte kan förstå människan utan att förstå de moraliska gemenskaper hon ingår i är omistlig när nu ondskan som begrepp är på modet och vår nyfikenhet på de monstruösa avvikarna synes omättlig."
Cecilia Verdinelli, Göteborgs-Posten

Moraliska normer skiftar mellan olika kulturer och mellan tidsepoker. Men går det att finna en röd tråd? Är det religionen som styr? Eller finns moralen inskriven i vår DNA?

Eva Kärfve tar i "Det moraliska spelet" med läsaren på en spännande resa genom historien i jakten på denna gemensamma nämnare och ställer frågan: Är kravet att inte svika ett löfte grundläggande för alla gemenskaper? Är sveket, förräderiet, den djupaste omoralen? Och gäller detta överallt, från lokala djurskyddsföreningar till Hells Angels?

"Det moraliska spelet" är en osedvanligt intelligent och klok bok, som ger en till stor ny och överraskande bild av vad moral handlar om.

Eva Kärfve är docent i sociologi. Hon är känd för sina kritiska analyser av sociala fenomen i historien och samtiden, bland annat genom den storsäljande avhandlingen om den första häxförföljelsen i Europa, "Den stora ondskan i Valais", och sin undersökning av den psykiatriska medikaliseringen i "Hjärnspöken", som sålt i tre upplagor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Det moraliska spelet
 2. +
 3. Äga, leva, dö . från föremål till egodel - en moralisk betraktelse av tingen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Äga, leva, dö . från föremål till egodel - en m... av Tomas Brytting (inbunden).

Köp båda 2 för 394 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Eva Kärfve

 • Diagnosens makt : om kunskap, pengar och lidande

  Karin Johannisson, Sigmund Soback, Eva Kärfve, Thomas Brante, Aant Elzinga

  Det psykiska lidandet är omfattande i millennieskiftets Sverige. Utbrändhet, stressrelaterat trötthetssyndrom, depression, självskärande, övervikt, anorexi, asperger och ADHD är bara några av namnen. Den allt starkare medikaliseringen och psykiatr...

 • Konsten att bli människa : individ och myt i medeltidens riddarvärld

  Eva Kärfve

  Berättelserna om kung Artur och riddarna kring Runda bordet har fängslat åhörare och läsare i närmare tusen år. Till de märkligare sagorna med anknytning till kung Artur hör myten om Parzival. Historien om hur den enfaldige Parzival efter många äv...