Jugendvillorna på Olympia i Helsingborg (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
201
Utgivningsdatum
2012-11-12
Förlag
Brutus Östlings bokf Symposion
Dimensioner
210 x 229 x 15 mm
Vikt
756 g
ISBN
9789171398864
Jugendvillorna på Olympia i Helsingborg (häftad)

Jugendvillorna på Olympia i Helsingborg

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2012-11-12
179
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
En särpräglad arkitektonisk Jugendmiljö uppstod under 1900-talets första årtionde i Helsingborg, i stadsdelen Olympia. Det var ett tidigare obebyggt område som då fick friliggande trevåningsvillor med bostadslägenheter, i kvarteren Staren, Lärkan, Vipan och Ärlan.

Inledningsvis behandlar essän den historiska framväxten av detta villaområde, mot bakgrund av arkitekturstilens uppkomst som internationell Art Nouveaustil. En kritisk diskussion förs också om restaureringar/förändringar av de nu mer än 100-åriga villorna.

Den dåvarande stadsarkitekten Alfred Hellerströms roll i planeringen och iscensättningen av denna Jugendmiljö lyfts fram. Men tyngdpunkten i essän ligger på Jugendvillornas fasadspråk och byggnadskropparnas ursprungliga, gemensamma uttryck och betydelse. Detta visar sig i speciella arkitektoniska gester, bland annat i tornpartier, fönsterindelningar, balkongräcken och asymmetrier i fasadspråket samt i den enhetliga färgsättningen av villornas fasader.

Essän utgår vidare från vad byggnaderna i sin miljö vill vara. Med en sådan utgångspunkt kritiseras en del mindre lyckade restaureringar som skett med start på 1960-70-talen.

Studien avslutas med några öppna frågor som gäller villornas tillgänglighet för barnen i dag. Detta kopplas till ett fenomenologiskt resonemang om förkroppsligade upplevelser som uppstår i barnets (liksom den vuxnes) rörelse, i fri interaktion med miljön.

Ann-Charlotte Weimarck är docent i Konsthistoria och visuella studier vid Lunds universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Jugendvillorna på Olympia i Helsingborg
 2. +
 3. Från Olympia till Leonidas

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från Olympia till Leonidas av Johannes Siapkas (häftad).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Jugendvillorna på Olympia i Helsingborg. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Rikligt och intressant bildmaterial, och en inkörsport...
  Gunnel Wounsch, 27 augusti 2013

  Rikligt och intressant bildmaterial, och en inkörsport till spännande miljöer i Helsingborg. Håller själv på att skriva en bok om Kullaleden - från Helsingborg (Helsingör) till Utvälinge och har Weimarcks bok som en av källorna.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ann-Charlotte Weimarck

 • Lergodset från Höganäsbolaget 1832-1926

  Ann-Charlotte Weimarck

  Ann-Charlotte och Torsten Weimarck, universitetslektor resp. professor i konstvetenskap i Lund, gav 1969 ut en liten bok, som den gången var ett pionjärarbete,om konst- och brukskeramiken från Höganäsbolagets kärlfabrik. Därefter har de under de n...